MApN: procedura suspendată de achiziționare a corvetelor ar putea fi anulată

tomisnews.ro

Ministerul Apărării Naționale nu a adoptat încă o decizie clară privitoare la achiziționarea corvetelor multifuncționale, procedură suspendată în luna ianuarie, după formularea unei plângeri penale de către minister. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că decizia asteptată ar putea anunța fie un câștigător, fie anularea procedurii.

În luna ianuarie MApN a suspendat procedura de achiziție a patru corvete multifuncționale construite în România și de modernizare a celor două fregate Type 22 ale Forțelor Navale. Responsabilii din minister anunțau atunci că au depus o plângere penală la Parchetul Militar, după ce informații despre prețurile oferite de cei trei competitori rămași în cursă au apărut în presă.

„Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe.”, a spus Gabriel Leș într-o conferință de presă susținută joi.  „La momentul acesta încă nu avem o soluție, dar termenul este foarte scurt până când vom veni cu una. Am avut o discuție în cadrul Colegiului Ministerial și cu secretarul de stat pentru Armamente. Va veni în termen scurt cu o soluție. Eu sper să fie maxim două-trei săptămâni. Vom anunța soluția”, a mai declarat ministrul citat de hotnews.ro.

Motivul suspendării procedurii la data de 11 ianuarie a fost formularea de către parchetul Militar a unei plângeri penale pe fondul unor nereguli dar și din cauza contestării în instanță a acesteia de către unul dintre concurenți, respectiv Șantierul Naval Constanța. Între timp, Naval Grup și SNC au retras contestația din instanță. 

Principalii ofertanți calificați sunt:

  • Naval Group cu nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electircă CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro
  • Damen – corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.
  • Fincantieri – o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi – denumită Abu Dhabi Enhanced – cu propulsie diesel-diesel CODAD și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro, potrivit sursei citate.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here