MAE: Directorii arhivelor diplomatice din statele membre și instituții ale Uniunii Europene se reunesc la Cluj-Napoca

MAE
Sursa foto: Cotidianul

La Cluj-Napoca se desfășoară în perioada 7-8 mai 2019, Reuniunea directorilor arhivelor diplomatice din statele membre și instituții ale Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives – EUDiA), informează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Fiind prima întâlnire în România a EUDiA, în perioada mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile vor viza nu numai întărirea cooperării de specialitate, dar mai ales pe cea a cooperării la nivelul mai larg, al diplomației academice și culturale, în spiritul valorilor europene. 

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi, 7 mai, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituție-fanion a mediului universitar românesc, a istoriei învățământului superior și a multiculturalismului în România. Mesajele de bun venit au fost precedate de vernisajul unei expoziții de documente istorice din patrimoniul filialei Cluj a Arhivelor Naționale ale României.

Pe agenda manifestării sunt prevăzute discuții pe o tematică diversă, precum legislația arhivistică națională și europeană, rolul arhivelor diplomatice în dezvoltarea și promovarea proiectului european, în special în combaterea propagandei și a știrilor false, organizarea de expoziții și publicarea unor volume de documente, digitalizarea documentelor de arhivă, utilizarea social media etc., care vor fi găzduite de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, vor avea loc vizite de documentare în vechile centre de locuire urbană datând din perioada romană – municipiul Turda (Potaissa) și municipiul Alba-Iulia (Apulum), localități cu un rol important și în istoria medievală și modernă a Transilvaniei, culminând cu Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here