Lotul naţional al României la dezbateri academice, campioni europeni în pregătire pentru Campionatul Mondial

medalii-olimpici-romania-subversiv-2
Sursa foto: pedagoteca.ro

O echipă formată din 5 liceeni va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice – World Schools Debating Championship (WSDC) – organizat în Colombo, Sri Lanka, la finalul lunii iulie. Campionatul adună anual cei mai buni vorbitori ai lumii din învăţământul liceal pentru ca, în urma confruntărilor de idei, echipa cea mai convingătoare să câştige titlul de campioană mondială.

Anul acesta Lotul Naţional a avut deja o evoluţie remarcabilă, având rezultate la fiecare competiţie la care a participat, fie ea din circuitul naţional sau internaţional. Ca parte din pregătirea pentru Campionatul Mondial echipa României a participat deja la 3 competiţii europene, pe 2 dintre ele – Nordic Schools Debating Championship 2019 (Copenhaga) şi Bratislava Schools Debating Competition 2019 – câştigându-le. Alte rezultate important de menţionat sunt ajungerea până în finala Central Open (Bucureşti) şi în semifinala de la Winter Holidays Open (Zagreb).

Turneele de dezbateri academice evaluează atât nivelul prestaţiei echipelor, cât şi performanţa individuală (Top 10 Speakers), iar în cadrul Bratislava Schools Debating Competition 2019, toţi membrii Lotului s-au clasat în primii 10 cei mai buni vorbitori ai competiţiei, ieşeanca Miruna Cozianu fiind răsplătită cu premiul de cel mai bun vorbitor.

Încă din anul 2004, o echipă formată din 5 tineri debateri, arbitri şi antrenori participă la WSDC, cea mai prestigioasă competiţie, la nivel mondial, în acest domeniu. Anul trecut Lotul Naţional al României a urcat pe podium, ocupând, ca echipă, Locul 1 la categoria sa de limbă (la categoria English as a Foreign Language, limba engleză ca limbă străină). Smaranda Moroşanu (fost debater în lotul naţional şi actuală studentă la Oxford) a primit premiul de Cel mai bun vorbitor la aceeaşi categorie de limbă (Best EFL Speaker). Munca asiduă de anul trecut s-a soldat cu ocuparea locului 14, la nivel mondial, fiind şi prima dată când România a trecut de fazele eliminatorii ale Campionatului.

„De 5 ani antrenez lotul naţional al României şi am avut astfel oportunitatea să învăţ extraordinar de multe lucruri despre ce înseamnă să sudezi o echipă, ce înseamnă să faci performanţă, câtă muncă şi dedicare cere şi cum pentru a face performanţă trebuie să fii în primul rând auto-critic şi să nu îţi desconsideri adversarii, să înţelegi câte nu ştii ca să poţi deveni mai bun.

În 5 generaţii de debateri excepţionali, fie care au fost în faza selecţiei, fie care au ajuns în lotul extins, fie care au ajuns până în echipele finale pentru campionatul mondial am găsit oameni faini de la care am învăţat atât de multe, în timp ce şi eu i-am învăţat pe ei. Le sunt recunoscător într-un mod care e greu de pus în cuvinte atât lor cât şi colegilor care în ultimii ani s-au alăturat echipei extinse de co-antrenori şi antrenori asistenţi. Sunt extrem de mândru de aceşti cinci tineri deştepţi pentru calităţile şi evoluţia lor ca oameni şi debateri indiferent ce se întâmplă mai departe”, a declarat Şerban Pitic, antrenorul principal al Lotului Naţional.

Lotul Naţional de Dezbateri al României este format în 2019 din:
– Dora Szegedi, elevă în clasa a 11-a la Colegiului Naţional „Cantemir Vodă” din Bucureşti. Este la prima participare la Campionatul mondial şi practică dezbaterile de 3 ani.

– Miruna Cozianu, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Miruna face dezbateri de 4 ani, şi participă pentru a treia oară la Campionatul mondial.

– Teodor Grama, elev în clasa a 11-a la Colegiul Naţional Bilingv „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, face dezbateri de 3 ani, pentru prima dată membru al Lotului.

– Sabina Popescu, elevă în clasa a 11-a în cadrul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, pentru prima dată în Lotul selecţionat după ce anul trecut a făcut parte din echipa extinsă.

– Diana Diaconescu, elevă în clasa a 11-a la Colegiul Naţional „Pentru Rareş” din Suceava, face dezbateri de trei ani şi anul acesta participă pentru prima oară la Campionatul Mondial.

Echipa de antrenori este coordonată de Şerban Pitic. El este, de peste 5 ani, principalul antrenor al Lotului Naţional de Dezbateri al României şi pregăteşte în fiecare an echipa de liceeni care participă la Campionatul Mondial. Este preşedintele ARGO (asociaţie regională ce face parte din ARDOR) şi coordonează din această poziţie activitatea de debate din judeţul Prahova. După ce parcursul său competiţional l-a adus în poziţia de câştigător în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale pentru studenţi (Oxford IV), şi-a continuat activitatea în domeniul dezbaterilor drept instructor şi arbitru.

Din echipa de antrenori fac parte şi alţi reprezentanţi ARDOR, fiecare dintre ei fiind traineri de debate, foşti membri ai Lotului sau campioni de dezbateri academice: Ioana Covei, Eveline Dicu, , Laura Drăgoi, Victor Ion, Teodora Munteanu, Andrei Olaru şi Vlad Surdea.

Participarea la competiţiile de până acum (din ţară şi din afara ei) supun membrii şi antrenorii Lotului la un efort financiar remarcabil, taxele de participare şi transportul fiind susţinute integral din resurse proprii. Lotul Naţional poate fi susţinut să pună România pe harta dezbaterilor academice mondiale prin donaţii în contul deschis pe Bursa Binelui (https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Nationalii-Romaniei-la-Campionatul-Mondial-de-Dezbateri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here