Viitorul Uniunii Europene s-a scris la Sibiu

sursă foto: Răzvan NEGRU, Tribuna

Astăzi, 9 mai, liderii europeni s-au întrunit la Sibiu pentru a dezbate starea Uniunii și pentru a discuta viitoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia au adoptat în cadrul summit-ului „Declarația de la Sibiu” – document prin care și-au reafirmat convingerea că unitatea este secretul unei Uniuni Europene mai puternice pentru crearea unui viitor mai bun.

Șefii de stat sau de guverne au convenit, în unanimitate, asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

  • Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv;
  • Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison;
  • Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect;
  • Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate;
  • Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre;
  • Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica;
  • Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile;
  • Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
  • Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali;
  • Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice;

Liderii europeni și-au luat angajamentul față de cetățeni și față de generațiile viitoare, de a se asigura că viitoarele decizii la nivelul Uniunii Europene vor urma întocmai spiritul celor zece angajamente enunțate.

„Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”, menționează Declarația de la Sibiu.

Jean-Claude Juncker: „Uniunea Europeană nu înseamnă doar Bruxelles”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că „Încă din septembrie 2017 mi-am dorit să organizăm un summit al Comisiei Europene la Sibiu, pentru că vreau să arăt că UE nu înseamnă doar Bruxelles. Europa reală este aici, în orașe și comune.”

sursă foto: Răzvan NEGRU, Tribuna

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Să vorbim despre Europa, despre proiectele comune”

„Ce trebuie să facem astăzi este să vorbim despre Europa, despre proiectele comune.  În mai puţin de 15 zile, în funcţie de fiecare ţară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătăţim sau să distrugem Europa prin poziţiile naţionaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani”

O temă foarte importantă pentru președintele Franței este acordul privind schimbările climatice: „Trebuie să semnăm toate statele membre un text foarte ambiţios astăzi, ca să avem zero emisii de carbon în viitorul apropiat, în privinţa climatului trebuie să ne luptăm mai puternic”.

sursă foto: Răzvan NEGRU, Tribuna

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Vom căuta viitorul comun”

„Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei. După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne intresează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene”.

Mark Rutte, premierul olandez: „Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment”

Întrebat despre intrarea României în spațiul Schengen, premierul olandez a declarat că acest lucru se va întâmpla când „vă veţi conforma tuturor regulilor: statul de drept, democraţia. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment.”

sursă foto: Răzvan NEGRU, Tribuna

Klaus Iohannis: „Vom stabili liniile directoare”

Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor românilor: „Am un mesaj clar pentru români: haideți să mergem la vot, haideți să știm ce vrem și să avem un rezultat clar”, a transmis președintele în această dimineață în timp ce îi aștepta, spre ai întâmpina, pe liderii participanți la summit.

Pe actuala agendă strategică, cea convenită în iunie 2014 de Consiliul European, se va regăsi și problema securității energetice. „Vom stabili liniile directoare pentru chestiunile legate de climă, securitatea energetică, protejarea cetățenilor și a libertății lor și multe altele”, a mai adăugat președintele, adresându-se jurnaliștilor.

Acest summit nu este despre BREXIT, iar subiectul nu va fi pe agenda discuțiilor de astăzi. „Să meargă la vot”, pentru că votul contează, este despre viitorul nostru european. Ne-am reunit pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene. Suntem uniți, știm ce să facem, desenăm agenda strategică pentru viitorul mandat și suntem foarte hotărâți să menținem succesul Uniunii europene pe viiitor.”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Summit-ul informal de la Sibiu în cadrul căruia se vor reuni cei 27 de șefi de stat sau de guverne are o importanță aparte datorită stării generale existente la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii. „Niciodată de la cel de-Al Doilea Război Mondial Europa nu a fost mai importantă sau în mai mare pericol. BREXIT-ul este simbolul crizei Europei care a eșuat în a răspunde nevoilor națiunilor în fața marilor șocuri generate de lumea modernă. BREXIT-ul simbolizează capcana europeană. Capcana constă în minciuna și în iresponsabilitatea care poate distruge Uniunea Europeană.”, sunt cuvintele prin care a descris președintele francez, Emmanuel Macron, starea actuală a Uniunii.

Live Video

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here