Klaus Iohannis: avertisment către Guvern și MApN pentru eficientizarea acțiunilor în domeniul achizițiilor strategice

iohannisiohannis
Sursa foto: DCNews

Președintele Klaus Iohannis a lansat un apel caustic atât către Guvern, cât și către Ministerul Apărării Naționale, privitor la revitalizarea și eficientizarea acțiunilor și programelor de achiziții strategice, asumate în cadrul NATO.

Președintele a atras atenția Guvernului și MApN asupra involuțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, în cadrul alocuțiunii susținute în cadrul conferinței internaționale „Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre”.

„România îşi ia în serios rolul de stat membru NATO, iar eu sunt ferm angajat încă de la începutul mandatului în susţinerea credibilităţii ţării noastre la nivel aliat. Ne respectăm angajamentele asumate în cadrul NATO. Suntem în al treilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în baza acordului politic pe care l-am iniţiat la preluarea mandatului de preşedinte al României, în 2015, dar nu este suficient. Am spus-o şi o repet: atenţionez Guvernul României şi, mai ales, Ministerul Apărării să acţioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă şi cu folos a sumelor alocate”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, citat de news.ro.

Șeful statului a ținut să sublinieze importanța momentului istoric de acum 7 decenii, care a creat premisele necesare aderării României la NATO, angajament care este la fel de important acum ca și atunci. Acesta a felicitat opțiunea CEPA pentru tema propusă, afirmând că este o ocazie deosebită de a aduce în discuție provocările actuale și identificarea celor mai bune strategii și măsuri de apărare pentru întărirea flancului estic al NATO.

„Involuţiile de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei din ultimii ani, sunt bine cunoscute de către noi toţi. Din păcate, dezvoltările recente nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate. Dimpotrivă, sunt exemple edificatoare ale potenţialului de escaladare existent în regiune”, a subliniat preşedintele, citat de aceeași sursă.

„În plus, constatăm accentuarea climatului de confruntare, militarizarea avansată a Mării Negre şi intensificarea amenințărilor hibride, deosebit de periculoase prin efectele lor, care ne vizează atât pe noi, cât şi pe partenerii noştri şi ai NATO din regiune. Toate aceste realităţi au implicaţii majore, care depăşesc arealul Mării Negre, afectează spaţiul european şi erodează arhitectura de securitate euroatlantică în ansamblul său, (…) iar orice vulnerabilitate la Marea Neagră devine una a Alianţei, ca întreg, şi invită, pur şi simplu, la acţiuni ostile”, a subliniat şeful statului.

Concluzionând, președintele a evidențiat importanța întăririi relației transatlantice, a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precum și a cooperării NATO cu Uniunea Europeană.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here