Iranul și-a instalat deja centrifuge avansate pentru producerea de uraniu îmbogățit

Şeful Organizaţiei iraniene a energiei atomice, Ali Akbar Salehi, şi directorul interimar al Agenţiei internaţionale a energiei atomice, Cornel Feruţă, în data de 8 septembrie 2019, la Teheran

«Timpul presează», a lansat Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) către responsabilii iranieni, cerându-le să coopereze total cu această instituție-jandarm a ONU având misiunea de a controla activitățile nucleare ale Iranului.

La întoarcerea din deplasarea din ultimul weekend la Teheran, directorul general interimar al AIEA, românul Cornel Feruţă, a insistat asupra implicării pe care a cerut-o interlocutorilor săi iranieni în cadrul discuțiilor ce au avut loc cu echipa AIEA. Domnia sa a confirmat instalarea de către Iran a centrifugelor avansate susceptibile să crească stocul propriu de uraniu îmbogățit, un nou pas spre reducerea angajamentelor luate de Iran în cadrul acordului nuclear din 2015 ce viza împiedicarea acestuia să se doteze cu bomba atomică.

În ciuda intrării în cea de a treia fază de dezangajare progresivă față de angajamentele luate în 2015, Iranul a subliniat că va continua să autorizeze accesul inspectorilor AIEA însărcinați cu supravegherea programului nuclear al acestei țări.

Conform acordului din 2015, Iranul nu era autorizat să producă uraniu îmbogățit decât cu centrifuge de primă generație (IR-1). Dar, sâmbătă 7 septembrie, în urma controlului efectuat de agenții AIEA, s-a constatat că Iranul instalase sau era pe cale de a instala în situl de îmbogățire de la Natanz 22 centrifuge de tipul IR-4, una de tipul IR-5, alte 30 de tipul IR-6 și trei modele IR-6s. AIEA a anunțat luni, după vizita în Iran, că Teheranul a informat clar despre intenția sa de a instala «în cascadă» – un procedeu destinat ameliorării procesului de îmbogățire a uraniului – 164 de centrifuge de tipul IR-4 și 164 modele IR-2m. În ciuda intrării în cea de a treia fază de dezangajare progresivă față de angajamentele luate în 2015, Iranul a subliniat că va continua totuși să autorizeze accesul inspectorilor AIEA însărcinați cu supravegherea programului nuclear al acestei țări.

Rezultatele verificărilor efectuate de AIEA în weekendul trecut au fost luate în discuție începând de luni, la Viena, unde a început o reuniune trimestrială a Consiliului guvernatorilor al AIEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here