Indonezia, lovită de un violent seism

sursa foto: indianexpress.com

Seismul, având magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, s-a produs la sud de insula Ambon. Institutul american de geofizică USGS nu a emis totuși alertă de tsunami.

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a declanșat luni în largul mării, la est de Australia, fiind resimțit până în Australia, dar fără a necesita alertă de tsunami. Luni după-amiază nu existau încă informații privind eventuale victime sau pagube materiale. Postul de radio Europe 1, citând France Presse, a informat că seismul s-a produs la o mare adâncime, la 208 kilometri, în Marea Banda, la sud de arhipelagul Moluques, la ora 11,53 ora locală (2,53 GMT). Alertă de tsunami pentru Pacific nu a fost emisă, dat fiind că seismul s-a produs la mare adâncime. Agenția indoneziană de geofizică (BMKG), care a estimat la 7,7 grade magnitudinea seismului, precizează că el a fost resimțit până în Bali, la sute de kilometri, precum și în orașul Darwin din nordul Australiei. Orașul australian, situat la sud de epicentrul seismului, a anunţat postul australian de televiziune ABC, a evacuat după cutremur o parte din cartierul de afaceri. Se pare că impactul seismului a creat probleme, a anunțat biroul de meteorologie al teritoriilor din nordul Australiei.

Indonezia, un arhipelag compus din 17.000 insule mari și mici – format prin convergența a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană, eurasiană) – se află pe centura de foc a Pacificului, extrem de activă seismic. Așa cum se știe, anul trecut, un seism cu magnitudinea de 7,7 grade, urmat de un tsunami la Palu, insula Celebes, s-a soldat cu 2.200 morți și mii de dispăruți. La 26 decembrie 2004, un extrem de violent seism cu magnitudinea de 9 grade s-a declanșat în provincia Aceh, situată în extrema vestică a arhipelagului indonezian. El a fost urmat de un vast tsunami în tot Pacificul, provocând moartea a 170.000 de persoane.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. 24-06-2019. 19-2-4=13 ALLAH; 2+19=21 MAHOMED numerele laturilor numelor divine. Acesta este calculul matematic ceresc care a indicat proveniența cutremurului puternic de luni din Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here