Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris: Circa 15 muncitori angajați la lucrările de reparații au fost deja audiați. Ancheta continuă

Rémy Heitz, procurorul Parisului foto: france3-regions.francetvinfo.fr

Procurorul din Paris, care respinge pista criminală, anunță «lungi și complexe» investigații privind cauzele și responsabilitățile pentru tragedia de la Paris. Primele audieri au început în rândul muncitorilor de la «Europe Echafaudage», filiala grupului «Le Bras Frères» cu sediul la Jarny (Meurthe-et-Moselle). Aceștia lucraseră în tot cursul zilei ce a precedat incendiul la instalarea structurii gigantice, compusă din zeci de mii de tuburi din oțel, de pe care în câteva săptămâni urmau să fie efectuate operațiuni de acoperire.

Întreprinderea mai sus menționată este specializată în structuri și acoperișuri, la care lucrează 200 de persoane cu înaltă calificare. Ea se angajase la renovarea turlei catedralei Notre-Dame din Paris. Această întreprindere din Lorena se bucură de o înaltă reputație, având la activ renovarea catedralei din Reims și restaurarea Domului Pantheonului din Paris. Arhitectul-șef specializat în monumente istorice, însărcinat cu restaurarea turlei catedralei Notre-Dame, a precizat că, până acum, fuseseră îndeplinite doar lucrările pregătitoare, începute în cursul verii, și urmau să mai continue câteva săptămâni, înaintea începerii lucrărilor de restaurare propriu-zise. Nu era în curs de realizare decât montarea schelelor. Ipoteza unui punct fierbinte provocat de o sudură nu este, în opinia sa, cea reală. Focul pare să fi pornit de la o schelă.

Nimic nu susține ideea unui act voluntar

Începând chiar de luni noaptea, mai mulți muncitori ai societății angajate la restaurarea turlei catedralei, dar și de la alte patru întreprinderi – identificați rapid de anchetatori – au fost audiați de polițiștii de la brigada criminalistică din Paris. Până marți după-amiază fuseseră interogate deja circa 15 persoane. Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a încredințat investigațiile direcției regionale a Poliției judiciare. La mai puțin de două ore de la declanșarea anchetei, calificarea «distrugere involuntară prin incendiu» a fost suspendată, fiind eliminată însă și pista unui incendiu de origine criminală. «Nimic nu susține ideea unui act voluntar», a confirmat Rémy Heitz la o conferință de presă. Marți, anchetatorii de la Poliția judiciară nu reușiseră să pătrundă în interiorul catedralei, nefiind încă îndeplinite toate condițiile de securitate. Dat fiind că focul s-a declanșat la nivelul acoperișului (în cea mai mare parte distrus), șansele de a recupera probe materiale par reduse. Ca atare, cel puțin la început, anchetatorii sunt nevoiți să pună accentul pe mărturii ale unor martori și pe declarațiile muncitorilor prezenți luni pe șantier. Alături de polițiști sunt prezenți numeroși experți pentru a se încerca identificarea cauzei și a punctului de pornire a incendiului. În absența victimelor omenești, «investigațiile se anunță lungi și complexe», a avertizat procurorul Parisului.

1 COMENTARIU

  1. THE FIRE 3/11 GOD CHRIST 3/11; FIRE 4/11 Mary 4/11, CHRIST 11; THE Fire/The FIRE 17 TISHBITE 17; The Fire 14 Elijah Tishbite 14; The fire 13 MARY 13, Tishbite 13; Fire 4/8 Mary 4, Tishbite 8; fire 4/7 Mary 4, Jesus 7; F.I.R.E. FR-Flower, IE-Elijah. Elijah’s flower. Acestea sunt numerele literelor si laturilor numelor divine impreuna cu definitia cereasca, prin care focul e creat pe Terra si pe celelalte planete din Cosmosul infinit. Fulgerul e tot foc, dar foc din cer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here