În anul 2018, 237,7 de persoane își doreau un loc de muncă, însă fără disponibilitatea de a începe lucrul

monitorulcj.ro

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2018 de 2,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent, transmite un comunicat al INS.

Mai mult decât atât, forţa de muncă potenţială adiţională2 cuprindea 237,7 mii persoane, în scădere cu 15,3% faţă de anul anterior.

În anul 2018, 203,2 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,2% din populaţia activă, 2,3% din populaţia ocupată şi 31,0% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 3,5 mii.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5858,9 mii persoane), 237,7 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 42,9 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea:

  • 234,4 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2018, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%.
  • doar un număr nesemnificativ de persoane* care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here