Imagini prin satelit au surprins activitate la principalul site nuclear al Coreei de Nord

asianage.com

Imaginile prin satelit înregistrate săptămâna trecută de Washington au surprins activități derulate la principalul site nuclear al Coreei de Nord, fapt ce ar putea fi asociat cu reprocesarea materialului radioactiv în combustibil de bombă.

Orice nouă activitate de reprocesare ar sublinia eșecul unui al doilea summit între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un din Hanoi de la sfârșitul lunii februarie, efectuat în vederea obținerii de progrese pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington a declarat într-un raport că imaginile prin satelit cu amplasamentul nuclear din Yongbyon din Coreea de Nord din 12 aprilie au arătat cinci vehicule feroviare specializate în apropierea Laboratorului de Radiochimie și Facilitate de Imbogățire a Uraniului. Aceștia au susținut că mișcările ar putea indica transferul de materiale radioactive, informează asianage.com.

„Pentru că nu exista un acord cu Coreea de Nord asupra Yongbyon, ar fi o sincronizare interesantă dacă ar fi început ceva atât de repede după Hanoi”, a declarat Jenny Town, expert al think tank-ului Stimson Center.

Un studiu realizat de Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională al Universității Stanford, lansat înaintea summitului de la Hanoi, a declarat că, Coreea de Nord a continuat să producă combustibili de bombă în 2018 și că ar fi putut produce suficient în ultimul an pentru a adăuga arsenalului său șapte arme nucleare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here