Filmul „Femeie în război” a câştigat Premiul LUX 2018, decernat de Parlamentul European

foto: Cinemagia

Filmul „Femeie în război”, o coproducţie Islanda/ Franţa/ Ucraina, a câștigat a 12-a ediţie a Premiului de Film LUX, a anuntat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Preşedintele Tajani i-a felicitat pe cei 3 finalişti, după care a declarat:

„Sunt extrem de mândru de competiţia noastră de film, dedicată din 2007 producțiilor cinematografice europene, axate pe teme fundamentale pentru Uniunea Europeană: universalitatea valorilor europene, integrare și toleranță și apărarea diversității culturale. Acordarea Premiului LUX nu a fost niciodată atât de dificilă ca în acest an. Nominalizările în concurs au fost extraordinare, atât din punctul de vedere al originalității, cât și al relevanței subiectelor pe care le acoperă.

Filmele finaliste abordează trei teme-cheie pentru viitorul Europei: riscurile asociate cu naționalismul extrem, necesitatea de a acţiona urgent pentru salvarea mediului și nevoia de a găsi răspunsuri coerente și coezive la problema migrației. Diferite ca stil și subiect, aceste filme au un punct important în comun: spun poveştile unor femei puternice care sunt hotărâte să schimbe status-quo-ul.”


„În numele Parlamentului European, a spus Tajani, aș dori să le mulțumesc regizorilor și scenariştilor prezenți, precum și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor filme și la succesul acestei ediții a Premiului LUX. Prin prezentarea unor puncte de vedere noi şi personale asupra Europei noastre, aţi contribuit în mod semnificativ la dezbaterea politică care are loc în fiecare zi în această instituție.”

„Femeie în război” (Konafer í stríð), al regizorului islandez Benedikt Erlingsson, este un film politic, o saga feministă și o fabulă, care povestește despre o femeie care este profesoară de muzică și care trăiește o viață dublă ca activist pasionat de mediu. Ea îşi vede convingerile politice contestate, atunci când planurile ei de a adopta un copil devin realitate.

Celelalte două filme finaliste pentru premiul 2018 au fost: Cealaltă parte a tuturor lucrurilor -regizorMila Turajlić şi Styx – regizorul Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here