Dreapta europeană: PPE dezbate o eventuală excludere a lui Viktor Orban

foto: foreignpolicy.com

Partidul Popular European s-a întrunit miercuri, 20 martie, în Adunarea politică, pentru a discuta, în principal, dacă Viktor Orban va rămâne sau va fi exclus din partid. Îi sunt reproșate numeroasele atacuri lansate la adresa lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

În cadrul acestui partid – divizat – are loc o luptă între cei care nu mai suportă provocările liderului ungar și cei care nu vor ca partidul să piardă prețioase locuri în PE, la apropiatele alegeri europarlamentare. Efortul conducerii partidului este orientat acum spre compromis, respectiv către o suspendare temporară, pe perioada campaniei electorale, a lui Viktor Orban și a partidului său, Fidesz.

Atacurile la adresa înaltului oficial european au mers până la a răspândi în masă afișe prezentându-l pe Juncker alături de miliardarul de origine ungară George Soros, însoțiți de un text în care aceștia sunt acuzați de complot vizând atragerea migranților musulmani în Europa, inclusiv în Ungaria. PPE se confruntă și cu o campanie cu iz antisemit ce a pus în dificultate atât Partidul Popular, dar și capul de listă la alegerile europarlamentare din luna mai, germanul Manfred Weber. Corespondentul RFI la reuniunea PPE constată că Viktor Orban are împotriva sa 12 partide de dreapta din țări scandinave, din Benelux, Grecia, Portugalia. Cu el se află Slovenia. Deși în aceste zile germanii au păstrat tăcerea în privința lui Orban, membrii UCD și UCS sunt totuși – potrivit unor surse informate – cei ce vor face diferența, ei fiind cei mai numeroși în cadrul Partidului Popular European. O dovadă în acest sens, relevă corespondentul RFI, este și faptul că Viktor Orban și-a desfășurat campania electorală în principal în presa germană. Ca de obicei, spune corespondentul citat, Viktor Orban joacă la două capete. Pe de o parte, el adresează liderilor partidelor care cer demiterea lui un fel ciudat de «scuze» – calificându-le drept «idioți utili ai Stângii» – iar pe de altă parte, nu schimbă nicio iotă din retorica sa referitoare la necesitatea stopării valului de imigranți sau despre necesitatea apărării «culturii creștine» în Europa.

Nu doar viitorul politic al lui Viktor Orban, personal, este problema cea mai preocupantă în PPE. În cadrul acestui partid – divizat – are loc o luptă între cei care nu mai suportă provocările liderului ungar și cei care nu vor ca partidul să piardă prețioase locuri în PE, la apropiatele alegeri europarlamentare. Efortul conducerii partidului, spun analiști buni cunoscători ai PPE, este orientat acum spre compromis, respectiv către o suspendare temporară, pe perioada campaniei electorale, a lui Viktor Orban și a partidului său, Fidesz.

Președintele Consiliului European, al PE și al Comisiei Europene, toți sunt membri ai PPE

Adunarea politică a PPE îi reunește pe președintele partidului, Joseph Daul, cei zece vicepreședinți, președinții de onoare, pe secretarul general și trezorierul, șeful grupului PPE din PE și câte un reprezentant al fiecărui partid membru. În total, 260 persoane. Decizia ce va fi luată va avea nevoie de o majoritate simplă a voturilor exprimate de participanții la reuniune. De precizat că PPE include peste 70 de partide politice din 40 de țări diferite. Mai mulți șefi de stat și de guvern din UE, între care și Angela Merkel, 13 membri ai Comisiei Europene (în care este reprezentat fiecare stat membru al UE), inclusiv președintele ei, președintele Consiliului European (Donald Tusk) și cel al PE (Antonio Tajani) sunt membri ai acestei familii politice PPE. El are cel mai important grup politic din Parlamentul European.

Partidele care cer sancționarea Fidesz și a lui Viktor Orban: CdH și CD&V (Belgia), Kokoomus (Finlanda), Nea Demokratia (Grecia, TS/LKD (Lituania), CSV (Luxemburg), Hoyre (Norvegia), CDA (Olanda), CDs-PP și PSD (Portugalia), Kristdemokraterna și Moderaterna (Suedia).

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here