Donald Trump ameninţă Europa cu «grave măsuri economice»

foto: nationalreview.com

Avertismentul lui Trump vine în urma reticenţelor europenilor de a relua negocierile comerciale transatlantice. Parlamentul European nu reuşeşteîn acest moment să se pună de acord în acest dosar. Jumătate din eurodeputaţii actualului PE , reprezentândţări foarte interesate să nu le fie blocat în vreun fel exportul cătrepiaţa americană, ar fi gata să facă unele concesii pentru a se relua negocierile cu Statele Unite. Este însă greu de convins cealaltăjumătate, situaţie ce a dus la imposibilitatea adoptării unei rezoluţii «rezonabile».

Ameninţarea lui Donald Trump a venit exact joi, ziua în care, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European nu reuşea să cadă de acord asupra unei rezoluţii privind începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite. «Dacă nu se discută cu noi, vom lua măsuri grave din punct de vedere economic. Vom impune taxe vamale la numeroase produse europene», a declarat Donald Trump, acuzând UE că tratează Statele Unite într-o manieră foarte, foarte nedreaptă».

După ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a ajuns în luna iulie anul trecut, la Washington, la un compromis cu preşedintele american, cei doi parteneri urmau să deschidă negocierea unui acord comercial, fie şi unul restrâns. Parlamentul European trebuia, joi, să se pronunţe exact asupra acestui gen de acord, printr-o rezoluţie fără efect de constrângere, înainte de finalizarea negocierilor. Atmosfera capătă însă o turnură agitată. Donald Trump ameninţă Europa cu noi taxe vamale, în special la importul de automobile provenite din UE, o veste terifiantă pentru Berlin. Aşa se face că unii europeni, cu Franţa în frunte, se simt presaţi «cu pistolul la tâmplă» să înceapă negocierile comerciale cu Statele Unite.Ori, în astfel de condiţii, este greu de crezut că lucrurile vor evolua în sensul dorit de Trump.

Unii eurodeputaţi, paralizaţi”

Rezoluţia Parlamentului European, promovată joi de grupurile de Stânga din PE, avea un text conceput iniţial într-un limbaj ferm faţă de Washington. Amendamentele aduse ulterior în cursul dezbaterilor au dus apoi la un text mai pragmatic, care deschidea uşa reluării negocierilor, dar nu oricum. În final, PE s-a dovedit incapabil să găsească o poziţie comună asupra dosarului negocierilor comerciale cu Statele Unite. Grav este faptul că această situaţie intervine cu doar două luni înaintea alegerilor europene. O sursă informată de la viile dezbateri ce au avut loc la Strasbourg, citată de corespondentul ziarului «Les Echos», rezuma situaţia în felul următor: «Jumătate din membrii PE sunt adepţii unei poziţii ferme faţă de Donald Trump, iar cealaltă jumătate este gata să accepte unele concesii pentru începerea negocierilor». În opinia sursei citate, în cazul în care strategia preşedintelui american constă în a semăna discordia, în a diviza tabăra adversarilor, în mod cert are şanse de izbândă în actualul context din PE.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here