Detectoarele de fum şi temperatură – recomandate pentru sezonul de iarnă

detectori-de-fum-detectie-foc

Detectoarele de fum, foc şi temperatură pot fi înrolate şi cu sistemele de alarmă, nu doar la cele antiincendiu. În contradicţie cu detecţia intrusului care este posibilă doar când sistemul este armat, detectoarele de foc funcţionează în permanenţă 24/7 în cazul în care este parte componentă a unui sistem de alarmă, pentru liniştea ta psihică. Este recomandat cel puţin un senzor de fum şi foc/temperatură pentru fiecare sistem de alarmă pe care îl cumperi, pentru siguranţa ta şi a familiei tale.

Să luăm cazul în care acasă se declanşează alarma de foc şi tu nu eşti suficient de aproape pentru a o auzi – sistemul te va notifica instant şi vei putea lua măsuri în timp util.

Cele mai multe decese nu sunt din cauza focului în sine, ci din cauza fumului. Nu ar fi mai bine să ştii că dacă te afecteaza fumul, în timpul ăsta ajutoarele sunt pe drum?

Hai să recapitulăm:

  • Detectoarele de fum şi foc nu vor chema ajutoare, nemonitorizate fiind. Ele nu fac nimic singure decât dacă sunt conectate la un sistem de alarmă.
  • Când achiziţionezi un sistem de alarmă, este recomandat să cumperi şi un detector de fum compatibil.
  • Animalele de companie de acasă au aceleaşi nevoi de siguranţă ca şi tine, în special dacă le laşi singure în casă!

Cum funcţionează?

Care este mai exact şi cum funcţionează mecanismul senzorilor de fum şi temperatură:

  1. Detecţia fumului: folosind tehnologia fotoelectrică pentru a detecta particulele aeropurtate, senzorul „eşantionează” aerul. Tehnologia fotoelectrică este cea mai potrivită pentru detecţia incendiilor înfloritoare şi este cea mai folosită astăzi.
  • Senzor de temperatură: punctul de declanşare este de 57 grade celsius. Odată ce senzorul detectează că această temperatură a fost atinsă, declanşează alarma.
  • Senzorul cu „rată de ridicare” a temperaturii: senzorul poate determina dacă temperatura camerei creste mai repede decât în mod normal. Această rată neobişnuită şi periculoasă de creştere a temperaturii declanşează automat alarma.

Din nou, cele mai bune detectoare de fum şi căldură folosesc toate aceste trei tehnologii pentru a îţi oferi cel mai bun nivel de protecţie.

Plasarea detectorilor

Căldura şi fumul se ridică, făcând naturală plasarea senzorilor la înălţime. Ideal, ar trebui să fie pe tavan montaţi, dar va funcţiona şi un punct înalt pe perete. Asigură-te că eviţi colţurile unde tavanul întâlneşte peretele.

În cazul în care camera are un tavan înălţat, nu plasa senzorul chiar la înălţimea respectivă, ci o idee mai jos de atât.

Dacă ai un şemineu, este în regulă să plasezi un senzor în aceeaşi cameră. Este bine să te asiguri totuşi, că senzorii nu sunt plasaţi foarte aproape de şemineu – sunt şanse să se declanşeze o alarmă falsă. Plasează-l mai aproape de celălalt capăt al camerei, opus flăcărilor din şemineu.

După cum îţi poti imagina, bucătăria nu este locul ideal pentru montarea lor. Posibilitatea unei alarme false este foarte mare. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre baie, unde aburii pot declanşa o alarmă falsă în doar câteva momente.

Detectoarele stand-alone

Este foarte relaxant să ştii că şi atunci când nu eşti acasă, chiar dacă se întâmplă ceva, autorităţile locale iau măsuri, pentru că îi vei putea anunţa din timp, odată ce vei primi notificarea de la sistemul de detectie.

Orice alt detector de fum stand-alone te va avertiza sonor cu o sirenă – şi acesta este este un lucru util şi foarte folositor atunci când eşti acasă, pentru că auzind alarma, vei putea să iei măsuri de protecţie şi îţi poţi salva atât viaţa, cât şi locuinţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here