Decanul Facultății de Științe Politice îndeamnă studenții să voteze

Cristian Pîrvulescu

Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, transmite un îndemn la vot, un mesaj adresat tuturor studenţilor.

„A vota înseamnă a dovedi atât inteligenţa participării, cât şi aptitudinea de a cumpăni.

Dacă, acum o jumătate de secol, în mai 1968, studenţii revoltaţi din Paris scandau „Alegerile, o capcană pentru imbecili!” (Elections, piege a cons!), neputinţa lor de vota nu a schimbat lumea. Câţiva ani mai târziu, Jean-Paul Sartre prelua ideea într-un articol din Les Temps modernes şi scria, în ianuarie 1973, că votând „substituim, odată în plus, puterea legală cu cea legitimă. Ori, prima este precisă, de o claritate aparent perfectă, atomizând alegătorii în numele votului universal. A doua este încă embrionară, difuză, obscură ei însăşi: ea face posibilă, doar pentru un moment, o vastă mişcare anti-ierarhică şi libertariană care apare peste tot, dar nu este încă organizată.”

Cât de actuală pare dilema sartriană! Dar, oare, chiar poţi fi liber dacă nu votezi? Este chiar atât de stupid să te prezinţi la vot? A vota nu este doar împlinirea unui abstract şi alienant angajament civic, nu este doar prima şi cea mai simpla modalitate de a acţiona, ci este un mod de a fi împreună cu ceilalţi, de a fi parte, fiind în acelaşi timp tu însuţi. De ce să faci jocurile celor care vor să profite de absenţa ta pentru a-şi face simţită apoi prezenţa lor insuportabilă? De ce ar fi inteligent să te dispensezi de cel mai accesibil mod de a influenţa destinul?”

1 COMENTARIU

  1. Buna intentie !
    Dar, nu-i suficient. Straduiti-va mai mult, vis-a-vis de propria persoana ! Nu se poate sa nu puteti mai mult, gandindu-ma la PARVULESCU CEL BARAN, cel dinainte de ’89.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here