Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că ,,se joacă cu sentimentele oamenilor’’

foto: cotidianul.ro

Premierul Viorica Dăncilă a reacţionat, marţi, la debutul şedinţei de Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins Legea bugetului de stat pe 2019. Potrivit lui Dăncilă, şeful statului dezinformează şi inventă explicaţii ridicole pentru a bloca proiectul de buget pe 2019.

,,Președintele Klaus Iohannis inventează explicații ridicole pentru a bloca bugetul pe 2019. A dovedit că nu cunoaște lucruri elementare atunci când a spus că lipsesc 1,4 miliarde de lei de la bugetul de pensii. Bugetul chiar va avea un excedent de 1,7 miliarde de lei, prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, măsură pe care Iohannis a criticat-o, dar care și-a arătat eficiența.

O altă dezinformare aruncată de președinte cu nonșalanță e legată de mărirea pensiilor. Președintele ar trebui să citească măsurile luate de Guvern pentru că am mărit anticipat pensiile de la 1 iulie 2017 pentru 2018 și de la 1 iulie 2018 pentru 2019”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, aceasta l-a acuzat pe Iohannis că ,,se joacă cu sentimentele oamenilor” şi provoacă îngrijorări printre pensionari atunci când afirmă că lipsesc 1,4 miliarde de la pensiile pe anul trecut.

,,Klaus Iohannis se joacă cu sentimentele oamenilor și seamănă îngrijorări. Bani sunt pentru pensii, pensionarii nu au de ce să-și facă griji”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Lipsesc 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

,,Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD. Dacă legea nu ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi direct afectați, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi sociale, cum ar fi, de exemplu, biletele de tratament balnear.

În același timp, reiau solicitarea adresată Guvernului și Parlamentului: asigurați-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget!

Asigurați-vă că finanțarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate și aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârșitul anului în curs.

Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019.

Practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reușesc să convingă pe nimeni.

De asemenea, atrag atenția că practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii.

Creșterea pensiilor ar fi trebuit și ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor.

Deci, repet ca să se înțeleagă bine. Pensiile se puteau crește mult mai repede decât așa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie”, declara preşedintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here