Cum să îți alegi canapea pentru un living în stil scandinav

canapea 1

Luminos, simplu, intim, multifuncțional, stilul scandinav a devenit foarte popular pentru că se adresează locuințelor cu spații restrânse, are o cromatică estetic odihnitoare, vine cu soluții de modularitate și este accesibil financiar. Spațiul scandinav este ultra valorificat, răspunzând nevoilor celor ce trăiesc la interior, mobilă în funcție de activitățile zilei și o cromatică pentru toți membrii familiei

Este un stil de amenajare extrem de versatil, permisiv și relaxat, care este acceptat și tolerat cu ușurință de cei mai mulți dintre noi. Datorită efectului de interior calm și senin se încadrează perfect pentru orice apartament sau casă, fie ele de dimensiuni mici, medii sau mari și pentru orice vârstă.

Stilul scandinav designul care te aduce acasă

Foarte aproape de stilul minimalist și stilul scandinav pune accent pe mobila simplă, din lemn, cu accesorii utile, decorațiuni discrete și nuanțe deschise. Dacă doriți o amenajare simplă, dar funcțională, sobră, dar luminoasă, vă puteți inspira din stilul scandinav.

●    Paleta cromatică dominată de mult alb, cu pereți albi și textile albastre sau gri. În stilul scandinav nu există noțiunea de „prea mult alb”. Iconică pentru stilul scandinav este și combinația, alb-negru. Nu lipsesc nici petele de culoare, mici accesorii sau obiecte decorative în culori aprinse, vesele, ce atrag atenția, culori pastel sau culori metalice.

●    În privința materialelor de lucru, stilul scandinav este eco-friendly, așa că materialele sunt reciclabile cel mai adesea și accesibile oricărui buzunar: lemn, textile, plastice, hârtie etc. În acest fel, costurile se reduc considerabil la mobilă și accesorii de casă.

●    Stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale, iar iluminarea este alt element de bază în designul scandinav. Efectul de reflexie face dintr-o simpla alegere cromatica un adevărat fundament al designului nordic.

●    Decorațiunile și accesoriile sunt foarte importante pentru o amenajare în stil scandinav. Cu cât mai multe decorațiuni, cu atât mai bine, dar până și decorațiunile trebuie să aibă o latură funcțională. Un accent deosebit se pune pe existența covoarelor cât mai multe, colorate, pufoase, acestea având rolul de a contribui la atmosfera de intimitate a casei. Lumânările în toate formele și dimensiunile sunt accesorii nelipsite

Mobilierul stil scandinav

Piesele de mobilier de bază din stilul scandinav sunt de inspirație minimalistă cu multe soluții de modularitate, fiind foarte simple ca formă, ușor de manevrat și întreținut, în culori foarte deschise, de obicei alb, lemn natural sau albit, și discrete. Se folosește lemn de stejar, fag, mesteacăn, pin, molid. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice. Conceptul de bază al stilului scandinav este funcționalitatea, acesta fiind și scopul final al unei amenajări.

Stilul scandinav nu ține cont deloc de tendințe, fiind concentrat mai degrabă pe aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje și texturi. Ceea ce face acest stil ușor de recunoscut este abilitatea de a concepe piese de mobilier din combinații neașteptate: scăunel cu treaptă, oglindă cu sertar integrat, fotoliu cu taburet, masă cu sertare etc. Paturile copiilor sunt supraetajate, pentru valorificarea spațiului, iar paturile adulților au lăzi de depozitare integrate și un design simplu tocmai pentru a nu încărca vizual încăperea. Mesele nu sunt niciodată simple mese, vin cu sertare integrate, indiferent că vorbim de mese de dining sau măsuțe de cafea.

Canapele pentru relaxare și tihnă în familie

Interioarele designului scandinav scăldate în lumină naturală se caracterizează prin simplitate oferind oricărui spațiu un aer plin de prospețime, armonie și multă intimitate. Mobilierul cu linii simple este principala semnătură a designului scandinav și atunci pentru a se integra în acest ambient, orice model de canapele https://www.acaju.ro/canapele/ ar trebui să aibă un design cât mai simplu.

●    Canapelele elegante domină stilul scandinav, cu liniile lor drepte, cu cât mai puține cusături, ornamente și îmbinări de materiale. Designul unei canapele scandinave este geometric, se încadrează în liniile drepte ale living-ului și se remarcă prin comoditate și funcționalitate.

●       Forma canapelei este un alt lucru care atrage mai mult ca sigur atenția. Renunți la o tapițerie bombată, voluminoasă, la un spătar foarte înalt și te îndrepți către liniile simple, potrivite stilului minimalist. Dacă iubești stilul scandinav ai putea alege o canapea cu picioare înalte și cu brațe laterale oblice, dar foarte simplă și în culorile preferate.

Canapelele și fotoliile din living sunt întotdeauna joase și confortabile, ilustrând ideea de relaxare, caracteristică unui asemenea interior. Picioarele și cadrul pot fi metalice sau din lemn de stejar, frasin sau băițuite, iar tapițeria din bumbac sau piele naturală.

●       Cromatica canapelelor ar trebui să fie într-o paletă de culori pastelate sau nuanțe de gri. De la gri deschis la cenușiu, la bej stins și roz pal ori albastru seren, alege o culoare delicată, un ton neutru, care să completeze schema cromatică a stilului scandinav.

O cameră decorată în acest stil poate fi rece, ciudată, poate prea goală pentru oricine, dar nu și pentru proprietarul său. Conform conceptului de hygge, foarte important în designul scandiav, cea mai populară alegere este canapeaua de culoare albă. Alegerea va completa sentimentul de confort și relaxare, accentuat tocmai de simplitate, lumină și culori pale. O canapea gri va merge aproape în orice schemă cromatică calmând atmosfera, o canapea roz va oferi un aer feminin și blând încăperii iar una bej va completa nuanțele pământii ale unei camere în care să se simtă bine întreaga familie.

Există posibilitatea ca piesa de rezistență și accentul camerei să fie chiar canapeaua și, atunci, poți opta pentru o culoare mai îndrăzneață. Bleumarin, roșu, ultraviolet sau galben sunt culori care ar putea fi integrate cu ușurință în fundalul neutru al unui living scandinav, atâta timp cât își păstrează liniile simple ale designului.

Decorul alb constituie o bază excelentă pentru expunerea unei canapele negre, aceasta fiind adesea punctul de atracție al unui living scandinav, dar și unul din ultimele trenduri în designul de interior. Canapeaua sau colțarul de culoare neagră pot fi ușor integrate într-un living scandinav, vor arata la fel de bine și de elegant pe fundalul unui perete gri, maro sau alb.

●    Pentru că stilul scandinav iubește funcționalitatea, modelele extensibile de canapele vor fi prima alegere, mai ales dacă numărul membrilor familiei, obiceiurile casei sau vizitele musafirilor determină necesitatea unui loc suplimentar de dormit. Asigură-te nu doar că aceasta va fi extensibilă, dar că va fi și comodă pentru dormit. Alege o saltea confortabilă, suficient de moale pentru șederea de zi, dar și îndeajuns de tare pentru a susține spatele, pe timpul nopții.

●    Simplitatea canapelei va fi echilibrată de abundența pernelor și păturilor decorative, pete de culoare care vor da mai mult confort dar și mai multă intimitate. Textilele preferate urmează aceeași direcție: origine naturală, cu aspect mai dur și texturat. Cu motive scandinave haioase sau cu mesaje monocrome, acestea dinamizează monotonia designului minimalist și personalizează spațiul în funcție de personalitatea ta. Poți combina mai multe stiluri de perne, atâta timp cât păstrezi o linie cromatică dominantă.

●       Amplasarea canapelei este importantă în orice decor, dar mai ales într-unul scandinav pentru ca aceasta trebuie să mențină echilibrul și armonia designului.

Canapele sunt mari, deci amplasarea lor poate avea un impact mare asupra traficului din cameră. Ai grijă să nu existe pericole, din cauza spațiului îngust între canapea și celelalte elemente. Realizează un culoar suficient de larg pentru a trece dintr-o parte a camerei în cealaltă. La fel canapelele, de obicei masive, ocupă proporțional o mare parte a încăperii, iar pentru echilibru e nevoie de restul decorațiunilor așezate vis-a-vis: bibliotecă, măsuță de cafea, televizorul sau fotoliile.

Stilul scandinav aduce zona de living mai aproape de nevoia ancestrală de socializare, îndeplinită în trecut în jurul focului. Cu ajutorul unei canapele potrivit alese și ca reflexie a gusturilor și personalității tale, livingul devine acel spațiu privilegiat care subordonează texturile, lumina și culoarea, pentru a se transforma într-o oază pentru bucuria membrilor familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here