Cum îngrijești corect crizantemele în ghiveci și buchetele de crizanteme

crizanteme
Sursa foto: www.pexels.com

Originare din Asia, unde sunt recunoscute ca simbol al longevității și al bucuriei, crizantemele sunt unele dintre cele mai îndrăgite specii de flori și în țara noastră. Varietatea de forme, coloritul atrăgător, rezistența și ușurința în întreținere sunt doar câteva dintre trăsăturile care contribuie la popularitatea acestor flori. Fie că sunt în ghiveci, în buchete sau plantate direct în grădină, crizantemele transmit o explozie de veselie, înseninând chiar și cele mai mohorâte zile.

Deși nu sunt dificil de îngrijit, ca orice alte flori, crizantemele au nevoie de puțină atenție pentru a-și păstra farmecul un timp cât mai îndelungat. Dacă și ție îți place spectacolul oferit de aceste flori, află cum trebuie să le îngrijești atunci când sunt în ghiveci sau în buchet, pentru a te bucura cât mai mult timp de prospețimea lor.

Nu exagera cu căldura

Trebuie să știi despre crizanteme că preferă temperaturile răcoroase, cuprinse între 18 și 20 de grade Celsius. Mai mult decât atât, în timpul iernii le poți ține pe balcon sau pe terasă, la temperaturi cuprinse între 13 și 18 grade Celsius și astfel, le vei putea prelungi durata de viață cu până la 8 săptămâni. Dacă ai o crizantemă în ghiveci, este posibil ca florile să se usuce la începutul sezonului rece. Curăț-o și păstrează-o într-un loc răcoros, dar ferit de îngheț. La primăvară te va încânta din nou cu florile sale colorate.

Așază-le în locuri cu lumină natură

Fie că sunt în ghiveci sau în buchet, crizantemele au nevoie de lumină naturală pentru a-și menține prospețimea. Dacă ai un ghiveci cu crizanteme, așază-l într-un spațiu uscat, în care lumina naturală pătrunde măcar 4-5 ore pe zi, asigurându-i, astfel, cele mai bune condiții de a crește și înflori. Nu confunda, însă, lumina naturală cu razele puternice ale soarelui, care pot distruge crizantemele, mai ales pe cele din buchete.

Evită să le uzi în exces

Crizantemele în ghiveci au nevoie de o cantitate medie de apă, care să mențină pământul proaspăt. Dacă le uzi prea mult sau prea des, riști ca rădăcinile să putrezească, să apară dăunători, iar florile să se usuce. În schimb, buchetele de crizanteme pot rezista și câteva săptămâni dacă apa din vas este schimbată o data la două zile. În plus, este recomandat ca odată cu schimbarea apei să tai 1-2 centimetri din cozi, pentru a asigura o hidratare corectă și sănătoasă a florilor.

Folosește ghivece mai mari

După ce ai cumpărat o crizantemă în ghiveci este recomandat să o transplantezi într-un vas mai mare, astfel încât să aibă spațiul necesar pentru a se dezvolta. În caz contrar, este posibil ca planta să se usuce rapid din cauza faptului că pământul nu este suficient, iar apa nu poate hidrata corect rădăcinile. Dacă vrei să lași ghiveciul afară în timpul iernii, ideal ar fi să alegi un vas termorezistent. Adaugă în noul ghiveci pământ fertilizat, drenat și care să aibă în compoziție un amestec de turbă cu nisip.

Trucuri pentru a prelungi rezistența buchetului

Prin natura lor, crizantemele sunt unele dintre cele mai rezistente flori, dar poți să le ajuți să își păstreze prospețimea o perioadă și mai lungă de timp dacă aplici câteva trucuri recomandate de florari.

●   Scoate ambalajul, pentru a da voie florilor să respire.

●   Presează cozile la bază.

●   Opărește cozile cu apă clocotită.

●   Când schimbi apa din vas e bine să tai puțin din cozi, sporind, astfel, capacitatea lor de a rezista mai mult.

În ghiveci sau în buchet, pe balcon sau pe masa din living, crizantemele sunt întotdeauna potrivite pentru a aduce bucurie în casă. Dacă vrei să profiți cât mai mult de frumusețea lor, ai grijă unde amplasezi ghiveciul sau vaza și cum le ajuți să își mențină prospețimea. Cu puțină atenție din partea ta, aceste flori pot rezista sezon după sezon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here