Cu Produsul Intern Brut stăm bine

PIB

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,0% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier;

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2019, faţă de varianta provizorie (1) publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 6 iunie 2019.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251236,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5,0% faţă de trimestrul I 2018.

Categorii de resurse

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas nemodificată iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, aceasta din urmă majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepţia:

– Comerţului cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;

– Informaţiilor şi comunicaţiilor, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale;

– Tranzacţiilor imobiliare, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat:

– cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,3% la +4,5%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 106,7% la 107,0%;

– cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la 0,0%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 103,8% la 100,2%;

– formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +0,6%, ca urmare a reducerii volumului său de activitate de la 105,4% la 103,9%; – exportul net, de la -3,3% la -2,5%.

1 COMENTARIU

  1. „Cu Produsul Intern Brut stăm bine.”
    Ca bine zici, nineaca ! Stam bine cu PIB, dar nu avem bani de salarii, nu avem bani de pensii, autostrazi nu facem.
    Banii unde sunt, sublimeaza ca naftalina; pe undeva, pe afara ? Fireste, e mai sigur pe afara decat in tara; pe aici suntem prea multi „preacinstiti” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here