Coreea de Nord a lansat alte două «proiectile neidentificate» și exclude orice noi discuții cu Coreea de Sud

sursa foto: asia.nikkei.com

Este cea de a șasea lansare de proiectile efectuată de Pyongyang din 25 iulie până la ora actuală. Kim Jong-un a declarat că aceste tiruri sunt «un avertisment solemn» adresat Coreei de Sud și Statelor Unite, care nu au renunțat la organizarea de manevre militare comune în regiune.

Un comunicat al Statului Major al armatei sud-coreene a anunțat că la 16 august, de la baza nord-coreeană situată aproape de localitatea Tongchon, provincia Kangwon din sud-estul țării, au fost lansate două «proiectile neidentificate» ce s-au prăbușit în Marea Japoniei. Comunicatul mai preciza că acesta este al șaselea test efectuat de Pyongyang în ultimele trei săptămâni, declarat de Kim Jong-un drept un avertisment dat Washingtonului și Seulului în legătură cu manevrele militare comune efectuate de cele două țări. Regimul de la Pyongyang dezaprobă aceste manevre militare comune ce au loc în mod regulat în regiune, considerându-le drept «acțiuni ostile ce prefigurează invadarea Coreei de Nord». Kim Jong-un avertizase că organizarea acestor manevre este de natură să împiedice reluarea discuțiilor între Pyongyang și Washington privind arsenalul nuclear nord-coreean, stabilită la recenta întâlnire din zona demilitarizată între Donald Trump și liderul nord-coreean.

Pyongyang «nu mai are nimic de discutat cu Seulul»

Vineri, Comisia nord-coreeană pentru Reunificarea pașnică a țării a anunțat, printr-un comunicat, că Pyongyangul respinge declarațiile făcute joi de președintele sud-coreean Moon Jae-in privind procesul de pace în peninsula coreeană. Acesta, într-un discurs pronunțat joi, cu ocazia aniversării eliberării Coreei de sub ocupația japoneză (1910-1945), a declarat că obiectivul său este «realizarea, până în 2045, a păcii și unificarea Coreei», deși mandatul său de președinte expiră în 2022. Comisia nord-coreeană mai sus menționată acuză Seulul că poartă răspunderea pentru «înghețarea» discuțiilor intercoreene și pentru neaplicarea «declarației istorice de la Panmunnjon» adoptată cu prilejul întâlnirii din zona demilitarizată între Trump și Kim. Coreea de Nord, adaugă comunicatul, exclude o reluare în viitor a discuțiilor cu Coreea de Sud. «Nu mai avem nimic de discutat cu autoritățile sud-coreene și nu avem nicio intenție de a ne mai întâlni cu ele», se spune clar în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here