Comisia Europeană: Bugetele țărilor UE pierd 150 de miliarde de euro pe an, din care 50 de miliarde ajung în buzunarele infractorilor

Sursa foto: Aktual24

Ţările Uniunii Europene au pierdut în 2016 venituri de aproape 150 de miliarde de euro prin neîncasarea Taxei pe Valoare Adăugată. O treime din această sumă a ajuns în buzunarele infractorilor, susține Comisia Europeană într-un nou studiu.

Raportul ”VAT Gap” arată că, de exemplu, România pierde anual venituri de 27,55 miliarde lei, aproape 6 miliarde euro, din cauza neîncasării TVA. Vorbim de 36% din totalul veniturilor cuvenite. În termeni relativi, diferența dintre TVA de încasat și cea colectată efectiv este cea mai mare din UE, spune Comisia Europeană.

„Statele membre au îmbunătăţit colectarea TVA-ului pe întreg teritoriul UE, ceea ce este lăudabil şi trebuie recunoscut. Este, însă, inacceptabil ca bugetele naţionale să piardă 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci când 50 de miliarde din această sumă umflă buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude şi probabil chiar ale teroriştilor. Această situaţie se va îmbunătăţi substanţial numai prin reforma în domeniul TVA pe care am propus-o cu un an în urmă. Invit statele membre să avanseze în direcţia sistemului definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019”, a declarat Pierre Moscovici, Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, citat de europa.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here