Ce ştii despre cetăţenii străini din România?

În România, la sfârşitul anului 2016 erau aproximativ 112.000 de străini, astfel:  47.000 din state membre UE/SEE/CH şi 65.000 din state terţe.  Străinii constituie doar 0,5% din populaţia României. Majoritatea lor locuiesc în marile aglomerări urbane, în oraşe bine  dezvoltate economic sau oraşe cu centre universitare.

Cei mai mulţi străini se află în România pentru că au stabilit o familie împreună cu un cetăţean român (43%). Alte motive pentru care vin sunt: studii, calitatea învăţământului şi taxele mai mici (24%); şedere pe termen lung (17%); muncă şi salarizarea mai bună (9%); afaceri, facilităţi pentru investiţii, turism, alte scopuri (7%). Pentru mai multe informații statistice actualizate privind străinii din România va recomandăm să consultați website-ul Inspectoratului General pentru Imigrări: www.igi.mai.gov.ro.

Străinii aduc şi o serie de avantaje. În principal,  sprijină dezvoltarea economică (mai multe taxe colectate de stat, noi locuri de muncă create de investitori, personal calificat, inovaţii) şi constituie o forţă de muncă în domenii în care nu exista suficient personal calificat. De asemenea, nu mai puţin important,  contribuie la dezvoltarea culturală prin diversificarea acesteia si creşte totodata ponderea locuitorilor tineri

Principala instituţie competentă în problematica refugiaţilor şi a străinilor în general este Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Imigrări dar şi alte instituţii precum Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite reprezentanta România şi o serie de organizaţii neguvernamentale şi alţi actori civili.

Străinii care devin refugiaţi sunt înscrişi în programul de integrare pentru a-i ajuta să se autosusţină, să devină independenţi faţă de asistenţă oferită de stat sau de organizaţiile  neguvernamentale şi să participe activ la viaţa economică, socială şi culturală a tării. Asistenţa se oferă doar pe o perioada limitată dar nu mai mult de un an şi doar în anumite cazuri.

Străinii care nu sunt acceptaţi ca refugiaţi sunt identificaţi şi îndepărtaţi de pe teritoriul României în cel mai scurt timp posibil.

Află mai multe informaţii pe site-ul www.straininromania.ro

Articolul face parte din campania „Sunt un strain, pana ma cunosti” iniţiată de Inspectoratul General pentru Imigrări

Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare

Contract nr. ref: FAMI/16.01.02

Beneficiar: JRS Romania

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

1 COMENTARIU

  1. Trebuie sa stim si despre EVENTUALII CET. STRAINI CARE VIN IN ROMANIA CU INFENTIA SA NU RESPECTE LEGILE NOASTRE, TARA NOASTRA SI SIGURANTA POPORULUI NOSTRU…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here