Cauți să cumperi un apartament? Iată ce să verifici!

mica publicitate

Achiziția unui apartament nou, este una dintre cele mai importante investiții financiare pe care o faci de-a lungul vieții. Dincolo de prețul final, care este extrem de important, înainte de a te decide ce locuință este potrivită pentru tine, mai ai de făcut câteva verificări importante. Află care sunt acestea!

Detaliile fac întotdeauna diferența, iar în cazul de față, funcționalitatea și utilitatea unei locuințe țin cont de câțiva factori importanți. Când găsești un anunț online în mica publicitate, dincolo de aspectele ce țin de zonă, detalii tehnice ori preț, trebuie să mai verifici și următoarele:

Documentele juridice. La o primă întâlnire cu proprietarul imobilului, în urma anunțului online pe care l-ai vizionat, proprietarul trebuie să îți pună la dispoziție și o prezentare detaliată a următoarelor documente, după caz:

  • Certificat de urbanism;
  • Autorizația de construcție;
  • Proces verbal de recepție;
  • Extras de carte funciară.

În urma acestor documente vei afla care au fost condițiile în care a fost construit imobilul, dar și dacă s-au realizat toate acordurile în baza cărora a fost emisă autorizația de construcție. Poți vedea dacă s-au respectat toate normele, care este partea tehnică a proiectului, dar și dacă imobilul este pe domeniul public ori este proprietatea privată a altuicuiva.

Antecontractul de vânzare-cumpărare. Dacă îți achiziționezi o locuință printr-un credit bancar, atunci în primă fază vei achita un avans, iar în urma acestuia vei încheia un antecontract de vânzare-cumpărare.  Cere să vezi acest document în prealabil, ba chiar este indicat să îl analizeze o persoană autorizată și, dacă este cazul, să negociați împreună clauzele contractuale.

Contractul de vânzare-cumpărare. Atunci când totul este bine stabilit, pentru a te asigura că știi ce cumperi, verifică încă o dată toate documentele. Analizează draft-ul contractului de vânzare-cumpărare și rezervă-ți, dacă este nevoie, o serie de drepturi care să îți fie în avantaj.

Garanțiile asupra lucrărilor și certificatele de calitate ale materialelor. Chiar dacă la o primă vedere nu te gândești la asta, deoarece apartamentul este nou și nu presupune alte investiții majore imediate, în timp multe lucruri se pot deteriora. Certificatele de calitate pentru materiale îți aduc la cunoștință materialele prevăzute în proiect, iar dacă acestea au o calitate superioară, atunci cu siguranță îți vor asigura un confort pe o perioadă îndelungată. Mai mult de atât este un avantaj pentru tine, în cazul în care vrei ulterior să vinzi locuința.

Pentru că este vorba de un apartament nou, asigură-te că anunțurile online sunt cuprinzătoare și îți pun la dispoziție toate detaliile de care ai nevoie. Ulterior, detalii legate de nivelul de zgomot sau de cheltuielile de întreținere pot fi foarte ușor verificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here