Brexit: Londra a reușit să «smulgă» garanții suplimentare din partea europenilor. Negocieri de ultim minut, luni seară, la Strasbourg

Theresa May foto itthon.ma

Informații multiple și de tot felul au apărut în ultimele ore în presă și la posturile de radio și televiziune europene referitoare la negocierile de pe ultima sută de metri a acordului Brexit. După știrile referitoare la negocierile intense de la Londra, de duminică și luni, între guvernul doamnei May și deputații britanici, brusc, în cursul zilei de luni , premierul Theresa May s-a deplasat la Strasbourg pentru a purta discuții de ultim minut cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat actualmente la sesiunea plenară a Parlamentului European. Surse britanice informate au precizat că doamna May a plecat la Strasbourg cu misiunea de a încerca obținerea din partea europenilor a unor noi concesii solicitate de deputații britanici, în special în privința frontierei irlandeze, condiție pentru a vota marți seară acordul de ieșire a Regatului Unit din UE realizat de doamna May cu Bruxellesul în noiembrie anul trecut.

La conferința de presă comună cu doamna May, la sediul PE din Strasbourg, Jean-Claude Juncker a spus clar, avertizându-i de fapt pe britanici: «În politică există uneori o a doua șansă. Dar, de data aceasta, nu va fi și o a treia șansă», apelând la «o profundă responsabilitate» din partea deputaților britanici înaintea votului de marți.

Misiunea de la Strasbourg a doamnei Theresa May, de fapt o ultimă încercare de a salva acordul de divorț amenințat de un vot negativ din partea deputaților britanici, pare să fi fost încununată de succes. «În această seară (de luni – nn), la Strasbourg, primul ministru Theresa May a obținut modificările juridice cu efect de constrângere care întăresc și îmbunătățesc acordul de retragere din UE și declarația politică privind relația viitoare între cele două părți», a anunțat luni seară, foarte târziu, în parlamentul britanic, vicepremierul britanic David Lidington. Domnia sa a mai precizat că Theresa May a continuat discuții pe tema Brexit cu lideri europeni aflați la sesiunea PE de la Strasbourg.

Declarație unilaterală

Două noi documente comune urmau a fi elaborate chiar luni seară, în timp ce Theresa May și Jean-Claude Juncker țineau o conferință de presă comună pentru a anunța noul compromis în care figurează o noutate juridică. Ea constă într-o «declarație unilaterală» din partea Londrei în care este menționată expres «determinarea Regatului Unit de a nu rămâne prizonier al “backstop“». Valoarea juridică a unei astfel de declarații urmează a fi precizată.

Mecanismul de arbitraj

Această noutate intervenită luni răspunde cererii Londrei de a nu rămâne blocată pe vecie în mecanismul «backstop» irlandez. Ea propune ca Regatul Unit să poată solicita un arbitraj care să-i permită să obțină recunoașterea, într-o situație concretă, că partea europeană nu negociază cu bună-credință un acord privitor la relația viitoare între cele două părți. Se evită, astfel, ca în cazul în care negocierile nu duc la o altă soluție privind frontiera irlandeză, să nu fie aplicat mecanismul «backstop» ca ultimă soluție deja acceptată. Acest mecanism de arbitraj permite, deci, Londrei să aibă o garanție serioasă că cele 27 state ale UE vor negocia cât mai rapid posibil și cu bună-credință un acord în acest dosar.

Aranjamente alternative

Londra obține acum, bine fixată, ideea că «backstop» ar putea fi înlocuit prin «mecanisme alternative». În special, prin soluții tehnologice – ce trebuie inventate – pentru evitarea restabililirii unei frontiere dure între cele două Irlande.

Rămâne de văzut, de acum încolo, dacă tot ceea ce a fost realizat luni la Strasbourg va permite acceptarea de către parlamentul britanic a acordului Brexit realizat de doamna May cu Bruxellesul, însoțit de modificările aduse ulterior. «Este, în mod clar, un pas într-o bună direcție», a declarat liderul celor mai duri susținători ai Brexitului, conservatorul Jacob Rees-Mogg, care acum aşteaptă detaliile noilor modificări. Și liderul partidului DUP nord-irlandez, aliatul de nădejde al doamnei May la guvernare, a promis că va analiza cu mare atenție textul final al acordului la care s-a ajuns. La conferința de presă comună cu doamna May, la sediul PE din Strasbourg, Jean-Claude Juncker a spus clar, avertizându-i de fapt pe britanici: «În politucă există uneori o a doua șansă. Dar, de data aceasta, nu va fi și o a treia șansă», apelând la «o profundă responsabilitate» din partea deputaților britanici înaintea votului de marți.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here