Blocul Rosenthal a intrat în reparaţii

Blocul Rosenthal | sursă foto: vice.com

Primăria Municipiului Bucureşti a început lucrările în cadrul programului privind reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

Blocul Rosenthal, aşa cum este cunoscut, a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Construcţia a costat circa 35 de milioane de lei şi timp de treizeci de ani a găzduit „Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare” a angajaţilor BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferinţe, la etajul şapte se află o sală de sport şi un bufet la etajul opt. La parter au fost spaţii comerciale.

În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătraţi a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obţinut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Fondurile pentru lucrările necesare în cazul a alte zece imobile au fost deja aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, Bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 şi Calea Victoriei nr. 214)

430 de clădiri au nevoie de reparaţii la faţadă

Primăria Municipiului Bucureşti, prin AMCCRS, pune în aplicare Legea 153/2011, dar şi Regulamentul de la nivelul Capitalei aprobat prin HCMB 384/2018, cu privire la reabilitarea faţadelor clădirilor din Bucureşti.

Până acum, au fost identificate şi inventariate toate imobilele cu probleme la faţade, situate în zonele stabilite prin regulament ca fiind prioritare. În prima etapă, au fost identificate 430 de clădiri, încadrate în clasele II şi III de risc seismic.

Au fost notificaţi toţi proprietarii, iar notificările au fost trimise către ştiinţă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, Poliţiei Locală a Municipiului Bucureşti – Direcţia de Disciplină în Construcţii şi Ministerului Culturii.

Potrivit legii, proprietarii au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparaţii. În caz contrar, Municipalitatea poate face reparaţiile din fonduri proprii şi se poate îndrepta în instanţă pentru recuperarea costurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here