B.C.E. dorește înființarea unei agenții pentru combaterea spălării banilor

fonduri-europene
sursă foto: monitorulcj.ro

Membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, Benoit Coeure,  susține necesitatea înființării unei agenții pentru combaterea spălării banilor în contextul unor suspiciuni privind acest tip de infracțiune la bănci din Malta, Estonia, Letonia și Danemarca. Acest eveniment scoate în evidență neputința blocului comunitar din zona euro de prevenire a infracționalității, și deci este nevoie de o autoritate, o agenție, ce se va ocupa de prevenire pe viitor.

„Sprijinim orice iniţiativă care conduce la o abordare mai armonizată şi mai coordonată în domeniul combaterii spălării banilor. În mod ideal, această ar fi o singură agenţie”, a spus Coeure, la o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Deși înființarea acestei agenții este o metodă bună de prevenire, aceasta va acționa doar pe termen lung pentru început, băncile fiind nevoite să își ia propriile măsuri de precauție , iar colaborarea între acestea este necesară pentru combaterea acestui tip de infracțiune.

„Recentele evoluţii arată că, la nivel colectiv, trebuie să facem mai mult în acest domeniu”, a declarat preşedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno.

Tot Mario Centeno afirmă că, abia la finalul anului se poate trece la fapte, raportul organismelor europene fiind momentan unul preliminar. Însă, în 2019 vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, iar „în mod tradițional” activitatea în ceea ce privește legislativul este redusă.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here