ARTINO iti prezinta istoria vinului pe mapamond si in Romania

rose

Despre vinuri s-au spus multe, insa au descoperit cu adevarat chintesenta acestuia. Inca din cele mai vechi timpuri, vinul a fost folosit atat in practica religioasa, cat si diversele mese festive organizate de regi si alti conducatori ai lumii.

De aceea, ARTINO, un magazin online destinat comercializarii de vinuri de calitate, atat din Romania, Republica Moldova si alte tari cu traditie, precum si o gama larga de bauturi tari, precum whisky, rom, gin, coniac sau diverse cadouri si accesorii pentru vinuri, pune pe tapet o parte din istoria “licorii lui Bachus” nestiuta pana acum.

Artino, un magazin care ii indeamna pe romani sa serveasca bauturi fine de calitate

Cu o vasta experienta in domeniu, acest magazin s-a facut remarcat prin pluralitatea de sortimente viticole si bauturi fine.

Fie ca vorbim despre vinuri de colectie, vechi, un cadou special pentru cei care au o vinoteca personala, fie despre o caseta vinoteca, cu sortimente unice, rare, de la 1950 pana la 1990, Artino iti va oferi o multime de idei de cadouri pentru tine si cei dragi.

Ambalate elegant, in cutii din lemn natural, aceste vinuri de colectie, vechi, reprezinta o buna idee de cadou pentru persoanele care apreciaza gustul desavarsit al unui vin de calitate, care isi prezinta intreaga istorie in pahar. De la sortimente in editie limitata, pana la vinuri create din pasiune, cu o istorie remarcabila, aceste vinuri de colectie, vechi, merita a fi savurate in momente aniversare.

In oferta vei regasi si o colectie de bauturi alcoolice fine, atent selectonate, unele dintre ele exclusiviste, ce pot fi gasite doar in magazinele de specialitate.

Sunt disponibile diverse sortimente de whisky: single malt, blended malt, single cask, cask strenght.

Si alte bauturi rafinate precum coniac si brandy, rom, vodka, precum si diverse sortimente de gin, sunt prezentate si pot fi comandate.

Sa nu uitam ca pentru pasionatii de bauturi fine, tot aici sunt prezente o multime de accesorii destinate consumului de vin si tarii, de la seturi de desfacere, servire si racire, pana la cele destinate depozitarii, pastrarii si imbutelierii vinului.

Vinul – de unde provine si cine a pus bazele “licorii lui Bachus”?

In ceea ce priveste locul de aparitie al vinului, exista multiple legende. Cea mai veche spune ca s-au gasit numeroase dovezi in Caucaz, Mesopotamia si Egipt, unde se pare ca vita de vie a fost salbatica, fiind domesticita ulterior de locuitori.

O alta legenda mentioneaza ca, de fapt, ideea de a face vin a aparut dupa ce preistoricii se urcau in copac si adunau fructe dulci, pe care mai apoi le depozitau si constatau ca la cateva zile, din cauza umiditatii, aparea fermentatia, iar astfel sucul obtinut se transforma intr-un “vin primitiv”, cu continut de alcool scazut.

Arheologii au descoperit multiple dovezi ale vinului produs din struguri in Sudul Caucazului, in Europa si Orientul Mijlociu – in Georgia (6000 de ani I.HR.), Iran (5000 de ani I.HR) si Sicilia (4000 de ani I.HR).

Cea mai veche crama viticola a fost descoperita in Armenia, iar specialistii cred ca dateaza din anul 4100 I. HR. In complexul de pesteri Areni-1 din Vayots Dzor au fost descoperite vase pentru fermentatie, borcane si cupe, dar si o tehnologie destul de complexa pentru acea perioada, motiv pentru care se crede ca, de fapt, productia de vin este mai veche decat perioada 4100 î.Hr. Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat de experti din 7 tari, sustin ca Georgia este locul de nastere al vinului, asa cum il stim noi.

In Egiptul Antic, vinul a jucat un alt rol extrem de important – s-au gasit numeroase sarcofage in care faraonii au fost ingropati cu sticlele de vin langa ei, iar arheologii au aflat ca in Delta Nilului exista o industrie de vinificatie complexa, iar vinul produs era mai ales rosu, pentru ca semana cu sangele.

Si in Liban s-a descoprit un sit cu dovezi ale productiei de vin. Grecii au popularizat bautura, au introdus vita de vie in Italia, Sudul Frantei sau al Spaniei. In Grecia Antica, vinul era considerat bautura elitelor, iar romanii l-au inclus in dieta lor, determinand aparitia si dezvoltarea industriei vinului.

Dupa caderea Romei, vinul a continuat sa fie produs in Imperiul Bizantin, s-a raspandit in estul Asiei Centrale, de-a lungul Drumului Matasii. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in special, consumul de vin a inregistrat cresteri importante, odata cu dezvoltarea culturii vitei de vie in tarile din Lumea Noua: Statele Unite, Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda.

Istoria viticulturii in Romania

Cultura vinului este o traditie atat de veche, incat se confunda cu istoria tarii noastre. Sunt peste 2.700 de ani de cand se consuma “licoarea lui Bachus” in aceasta parte a lumii, fiind consumat in cele mai importante momente ale vietii, de la cele ezoterice, la sarbatorile nationale.

Istoria cultivarii vitei de vie in spatiul carpato-danubiano-pontic incepe cu Vitis vinifera silvestris, un soi salbatic, aparut in jurul anului 7000 î.Hr, din care a aparut si soiul Feteasca Neagra. Desi Burebista a cerut dezradacinarea vitei de vie (82 i.Hr. – 44 i.Hr.), au existat suprefete considerabile cultivate in aceasta perioada. Cand Imparatul Traian a cucerit Dacia (106 î.Hr.), venirea romanilor a adus cu ei noi soiuri de vita de vie, dar si tehnici de crestere si ingrijire a culturilor.

In 1862, Romania avea peste 100.000 de hectare de vita de vie, ce a crescut la peste 150.000 de hectare in 1883. Multe dintre soiurile de vita de vie pierdute au fost recuperate cu ajutorul francezilor, care au adus in Romania soiuri de calitate precum: Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc.

Viticultura s-a dezvoltat accelerat in perioada interbelica, trend ce a tinut pana in 1972, odata cu instalarea regimului comunist. Conducatorii vremii au decis eliminarea soiurilor straine de vie.

Dupa 1990, zona viticola s-a dezvoltat foarte mult atat cu soiuri autohtone cat si straine.

Romanii au inceput sa se educe din ce in ce mai mult in domeniul vinurilor, sa incerce etichete noi si sa aprecieze si sa cumpere vinurile preferate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here