Angela Merkel – în favoarea unei amânări scurte a Brexitului

foto: pbs.org

Joi, înainte de a pleca la Bruxelles pentru a participa la summitul crucial privind soarta Brexitului, Angela Merkel a prezentat punctul de vedere german în Bundestag.

După ce miercuri Donald Tusk, președintele Consiliului European, propunea o amânare «în anumite condiții» a Brexitului, joi, Angela Merkel se înscria pe aceeași poziție, cu precizarea că domnia sa este de acord cu o «amânare scurtă». «Vom face tot posibilul în aceste puține zile care au mai rămas până la 29 martie pentru a se ajunge la un Brexit ordonat», a declarat dna Merkel în fața membrilor Bundestagului. Dar a ținut să avertizeze că amânarea nu va fi acceptată fără contrapartidă. A sugerat de asemenea ca această variantă a amânării pentru o perioadă scurtă să fie dezbătută în cursul săptămânii viitoare și doar dacă parlamentul britanic va vota acordul negociat de Theresa May cu Bruxellesul.

Theresa May mai crede în posibilitatea obținerii votului pozitiv al Parlamentului

Surse apropiate doamnei May, citate de Reuters, spun că ea a cerut o amânare a Brexitului până la 30 iunie din dorința de a încerca din nou să-i convingă pe deputații britanici să voteze acordul negociat de ea cu Bruxellesul. Iar domnia sa nu este singura optimistă. Kwasi Kwarteng, secretar de stat în Ministerul pentru Brexit, a susținut că doamna premier are totuși șanse să obțină ratificarea acordului la un al treilea vot, întrucât starea de spirit a aleșilor din Camera Comunelor este pe cale să se schimbe. Evoluția situației depinde însă și de poziția statelor membre ale UE, având în vedere că amânarea Brexitului are nevoie de votul unanim al membrilor UE.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here