Algeria: în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, protestele împotriva rămânerii la putere a lui Abdelaziz Bouteflika au fost reluate vineri

foto: fr.le360.ma

Încă o zi de vineri marcată, la Alger și în alte orașe ale țării, de manifestațiile mai multor mii de persoane care se opun în continuare prelungirii mandatului de președinte al lui Abdelaziz Bouteflika. Din nou, vineri, o mulțime de cetățeni, fără să țină seama de ploaia torențială, au ieșit în stradă – fiind imediat încadrați de un important dispozitiv al poliției – pentru a cere plecarea actualului sistem politic.

La Alger, transmit corespondenții de presă, transportul public – respectiv tramvaiele, metroul, trenurile – a fost întrerupt. Imense ambuteiaje s-au format la intrarea în oraș. Apelul la ieșirea din nou în stradă a fost lansat împotriva prelungirii celui de-al patrulea mandat prezidențial al lui Bouteflika, precum și împotriva capturării actualelor proteste de către forțe mascate ale puterii, în cu totul alte scopuri. Critici la adresa celor doi noi oameni puternici ai guvernului, Ramtane Lamamra și Noureddine Bedoui, cunoscuți a fi foarte apropiați lui Bouteflika, sunt extrem de virulente. Continuarea marilor manifestații de protest, spun corespondenții agențiilor străine de presă, este determinată de faptul că poziția autorităților nu s-a schimbat cu absolut nimic care să răspundă la cererile, sloganurile și insistențele populației vizând plecarea actualului președinte care, printr-o manevră, și-a prelungit rămânerea la șefia statului până la încheierea perioadei de tranziție. Surse informate, citate de presă străină, dar și de observatori locali, semnalează totuși unele semne ale divizării în cadrul puterii. Înainte de toate, apare stranie renunțarea la anunțarea unui nou guvern, promis pentru această săptămână. Apoi, în rândurile celor două partide ale alianței prezidențiale – Frontul de Eliberare Națională (FLN) și Adunarea Națională Democratică (RND) – unii lideri au declarat că trebuie susținută mișcarea populară, că trebuie ascultați cei aflați de atâtea zile de vineri în stradă la Alger și în restul țării. Ei cer, de asemenea, începerea dialogului cu reprezentanții mulțimii imense aflate în stradă care să ducă la un nou sistem politic. Presiunea străzii a devenit tot mai puternică. Cetățenii cer plecarea imediată a actualei puteri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here