Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Dobanzi

Criza ipotecară din SUA - pe înţelesul tuturor

Specializat - Diana Ţăruş, Analist Financiar Finzoom.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-10-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Criza pieţei "subprime" din Statele Unite ale Americii (SUA) se referă în special la un vârf al nerambursărilor creditelor contractate. Această situaţie a început să se manifeste la jumătatea anului trecut pe segmentul cel mai riscant, de subprime, care reprezenta 15% din totalul pieţei ipotecare, dar care este acum responsabil pentru mai mult de jumătate din totalul creditelor nerambursate.
În perioada 2003-2005, pe o piaţă cu rate ale dobânzii scăzute (există păreri conform cărora ratele ar fi fost mult prea mici pentru prea mult timp) datorate revenirii de pe urma crizei din domeniul IT, mulţi investitori care au suferit pierderi şi-au găsit refugiul în ceea ce ei considerau investiţii sigure, şi anume cele în domeniul imobiliar. Raţionamentul lor defectuos a fost acela că valoarea unei proprietăţi, care era ceva tangibil şi finit spre deosebire de o acţiune a unui portal online, va creşte în timp şi în niciun caz nu ar putea scădea semnificativ.
Pe fondul cererii de credite ipotecare aflată în creştere, lucru ce a ridicat preţurile proprietăţilor, creditorii au fost din ce în ce mai dispuşi să accepte produse ipotecare exotice şi flexibile, însă riscante. Asemenea credite beneficiau de dobânzi iniţiale scăzute şi avans 0%  însă, pe parcurs, posesorii acestora nu aveau să-şi mai permită plata regulată a unor rate mult mai mari. Multor consumatori nici măcar nu li se solicita atestarea veniturilor. Flexibilitatea produselor în combinaţie cu ratele dobânzilor aflate la un nivel atât de scăzut au împins populaţia spre investiţiile imobiliare, lucru ce a continuat să alimenteze cererea şi preţurile, creând un cerc vicios al împrumuturilor inconştiente şi creditării iresponsabile. Astfel, din rămăşiţele trecutei crize din domeniul IT, a apărut o nouă problemă.

Criza pieţei ipotecare din SUA infectează pieţele de credit din întreaga lume

Din cauza sistemului sofisticat de globalizare a pieţelor de credit, cele mai riscante ipoteci "subprime" vândute de băncile locale în această perioadă au fost revândute rapid unor instituţii financiare care au adunat mai multe astfel de produse, le-au fracţionat şi amestecat cu alte produse complexe de creditare cunoscute sub denumirea de "produse derivate". Apoi băncile de investiţii au vândut aceste produse financiare hibride investitorilor la preţuri care erau sub riscul pieţei de "subprime", în mod sistematic alimentată de datoria generală.
În momentul în care ratele iniţiale ale creditelor ipotecare "exotice" se terminau, în general după 6 până la 12 luni de la acordarea creditului, împrumutaţii nu-şi mai plăteau creditele, numărul lor fiind într-o ascensiune rapidă.
Între timp, garanţiile susţinute de ipoteci au început să nu mai fie profitabile. Virusul datoriei ipotecare de pe piaţa "subprime" care a fost proiectată în întregul sistem global de credite a început să infecteze portofolii din întreaga lume. Eşecul total în estimarea riscului datoriilor de pe piaţa ipotecară de "subprime" a SUA a dat naştere unei crize de încredere răspândită pe întreaga piaţă globală de creditare, ducând la o "teamă" a creditării cunoscută sub denumirea de "credit crunch"/criza financiară. Efectul a fost total opus, împrumuturile de pe pieţele internaţionale devenind foarte scumpe.
Această criză a limitat sever accesul la numerarul alocat împrumutării, cunoscut sub denumirea de "lichiditate". Băncile din ţara noastră, care la rândul lor se confruntă cu costuri mai mari pentru lichidităţile împrumutate de la creditori din afara ţării, trebuie să transfere aceste costuri consumatorilor sub forma unor dobânzi mai ridicate pentru creditele ipotecare/imobiliare şi de consum. Aşadar, deşi creditarea iresponsabilă de pe piaţa de "subprime" a SUA nu a avut nimic de-a face cu România şi cu piaţa sa de creditare bazată pe instrumente mult mai simple, băncile româneşti şi consumatorii în egală măsură îi resimt acum efectele.
Analiştii www.FinZoom.ro sunt de părere că izbucnirea unei crize similare în ţara noastră nu  va avea loc, dar efectele vor putea fi resimţite prin intermediul scumpirilor notabile ale costurilor creditelor (unele neîntârziind să apară deja). La rândul său, ţara noastră se confruntă cu un număr aflat în creştere al restanţelor înregistrate la plata creditelor (în special a celor negarantate), lucru pus de către oficialii BNR pe seama creditării iresponsabile de care au dat dovadă băncile. Pentru a preveni asemenea situaţii BNR a publicat noile norme de creditare prin intermediul cărora eligibilitatea clientului va fi raportată şi la un scenariu mai sumbru al pieţei de creditare, scenariu ce, paradoxal, este reprezentat chiar de situaţia existentă în prezent.

 
 • Currently 4.47/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 19 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de AristotelCostel:
  Articol varza si mincinos! Creditele ipotecare acordate in Romania sunt sub sub-prime-urile americane. Credite in franci elvetieni si in Euro intr-o tara ca Romania? Evaluari de cloace cu variatii de +1000% in 4-5 ani? Nesimtire si manipulare! E vorba de Caritas si am cam ajuns la finalul jocului si in SUA si in Asutralia si in Japonia si in UE si, deci, si in Romania.
  2008-10-14, 10:13:35 (adresa: 193.52.207.*)
 2. de FinZoom:
  Care sunt argumentele dumneavoastra pentru "varza" si "mincinos"? Si daca nu aceasta este situatia si explicatia contextului actual din SUA care ar fi opiniile dumneavoastra pe aceasta tema? Sunteti sigur ca toate creditele ipotecare sunt acordate pe baza sub-prime-ului din America? Care ar fi procentul exact? De unde aveti aceste date? Care este procesul logic al unei astfel de afirmatii in absolut? FinZoom.ro este gata sa revina asupra articolului in masura in care puteti furniza date clare despre interpretarea dumneavoastra. Puteti? Ati citit cu atentie intregul articol? Ati citit articolul? In ceea ce priveste tema creditelor in CHF acordate in Romania - cred ca ne confundati. Ati citit Articolul FinZoom din Curierul National din 30 septembrie 2008? Sunteti sigur? Intelegem frustrarea consumatorilor care nu au informatii suficiente pentru a intelege ceea ce se intampla. Acesta este motivul pentru care am scris articolul de mai sus. Nu intelegem reactia celor care resping datele prezentate si care emit judecati in lipsa oricarui temei. Probabil ca dumneavoastra stiti mai bine de ce atacati fara cauza...
  2008-10-14, 15:50:29 (adresa: 89.44.232.*)
 3. de AristotelCostel:
  "Analiştii www.FinZoom.ro sunt de părere că izbucnirea unei crize similare în ţara noastră nu va avea loc..." Criza ipotecara din SUA - pe intelesul tuturor - joc piramidal! Acelasi lucru s-a petrecut si in Romania. Frustrarea vine din faptul ca va castigati existenta din acordarea de credite pentru toti tembelii, iar acum veniti cu abureli ieftine si cu afirmatii sustinute in pix ca-n Romania nu-i ca-n SUA!
  2008-10-14, 16:04:59 (adresa: 193.52.207.*)
 4. de FinZoom:
  FinZoom NU acorda credite. FinZoom este cel mai avansat soft online de comparatie dinamica a produselor financiare. Singura sursa de venit a FinZoom.ro este Publicitatea pe www.FinZoom.ro (campaniile de publicitate rulate in spatiile dedicate si etichetate ca atare "Publicitate"). Am inteles care este parerea dumneavoastra despre articolul FinZoom. Asteptam in continuare argumentele din partea dumneavoastra.
  2008-10-14, 16:14:59 (adresa: 89.44.232.*)
 5. de AristotelCostel:
  Nu acorda credite? Nu-mi permite timpul sa ma exprim kilometric. Am spus ca-si castiga existenta (publicitate) din acordarea de credite. Cand nu se vor mai acorda, o sa mancati mai putin... Economia Romaniei azi e maine nu e...cum au aparut mii de locuri de munca in banci, imobiliare s.am.d. la fel vor si disparea, iar creditele acordate astora sunt SUB-PRIME!!!
  2008-10-14, 16:27:02 (adresa: 193.52.207.*)
 6. de ela:
  produse ipotecare exotice , ce este aceasta salata de varza ? fiti mai expliciti . fara acest limbaj inflorat din care nu intelegi nimic.
  2008-10-14, 18:49:52 (adresa: 86.122.50.*)
 7. de Demon:
  Nu vad niciunde subliniat faptul ca cresterea preturilor in imobiliare a fost cea mai mare din toata istoria americii. Soros il numeste Super-Bubble. Originea lui este in bubble-ul care incepuse sa se produca cam prin '95 si care era in 2000 la nivelul celor din 79 si 89, moment in care FED-ul a redus dobanda de referinta la unu si ceva la suta (explodase bubbleul dot com). Dobanzi mici - cerere crescuta - preturi mari and so on pana ce preturile au ajuns la niveluri inaccesibile, dobanzile au crescut, vanzarile au stagnat subprime-urile au explodat, si odata cu ele si pleiada de produse "derivate" despre care chiar si cei care lucrau cu ele declara ca nu intelegeau cum functioneaza. In momentul actual in romania avem preturi super-supra -evaluate, vanzari scazute, credite tot mai putine, dobanzi mari, plus leul care o ia la vale si face ca cei care au credit in valuta pentru casa(cam de 10 ori mai mult decat cei care au credite in lei) sa se afle intr-o foarte mare problema...
  2008-10-15, 12:45:04 (adresa: 89.42.150.*)
 8. de ionut:
  Peste jumatate din nr. de credite acordate in romania sunt sub-prime! Singura diferenta este lipsa de sofisticare a pietei bancare si lipsa produselor financiare " derivate" care in s.u.a. si-au dovedit finalmente"toxicita tea". Dca vorbim strict de criza ipotecara, atrag atentia "analistilor" fin-zoom sa scoata "capul dintre genunchi "si sa iasa in piata: criza exista, deja se manifesta si asta e doar inceputul!! "Bula" imobiliara in romania e mai mare de cateva ori decat cea din s.u.a. sau tarile vest-europene...
  2008-10-16, 07:59:57 (adresa: 89.136.124.*)
 9. de diana:
  sunt de acord q ela!!!nu toata lumea va intelege acest limbaj inflorat... puteti sa fiti mai clari doar nu va adresati numai specialistilor!!!!
  2008-10-20, 14:38:17 (adresa: 81.181.70.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Google = The Best !!! ...
Google, amendat de Comisia Europeană cu suma record de 5 miliarde de dolari

pe infractorul dragnea nu are voie nimeni sa-l cer ...
Procuroarea care instrumentează dosarul lui Dragnea, cercetată

in lei,poate se vor dubla, in euro, sigur se vor i ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

PETROM este privatizat ilegal , austriecii ne seac ...
CCR a declarat neconstituţională legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: