Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Initiative de cooperare regionala la care Romania este parte

Specializat

Data adaugarii: 2002-11-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Pentru a creste nivelul de interoperabilitate al fortelor sale, Romania este parte la cateva initiative regionale, apreciate de oficialii de la Bruxelles :
l Batalionul mixt romano-ungar de mentinere a pacii. S-a infiintat dupa modelul brigazii franco-germane si a devenit operational la 1 ianuarie 2000. Partea romana participa cu 449 militari din cadrul Batalionului 191 din Arad. Proiectul comun este supravegheat de Franta si Germania si reprezinta un semnal clar al cooperarii militare romano-ungare.
l Brigada multinationala cu capacitate de lupta ridicata a fortelor ONU in asteptare (SHIRBRIG). Alcatuita din structuri ale Austriei, Canadei, Danemarcei, Italiei, Olandei, Norvegiei, Poloniei si Suediei, brigada s-a operationalizat tot la 1 ianuarie 2000. Romania participa cu o companie de infanterie a Batalionului 151 si cu 11 ofiteri si subofiteri de stat major.
l Forta multinationala de mentinere a pacii din Europa de Sud-Est (MPFSEE). S-a constituit pentru a executa misiuni in sprijinul pacii sub mandat ONU sau OSCE.
Participa Albania, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Italia, Romania si Turcia. Deja este operationala Brigada multinationala de pace din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), la care Romania contribuie cu un batalion de infanterie (format din 400 de militari), un pluton de cercetare (24 militari), unul de transport (32 militari), 15 ofiteri si subofiteri de stat major si o companie de geniu (121 militari). De la 1 septembrie 2001, tara noastra a preluat, pentru doi ani, presedintia Comitetului de Coordonare a MPFSEE si a Comitetului sau Politico-Militar de Conducere.
l Initiativa de Cooperare a Tarilor Central-Europene (CENCOOP). La acest proiect regional de cooperare intre Austria, Elvetia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Romania, tara noastra a participat la toate fazele de pregatire, fiind gata sa contribuie cu ofiteri de stat major si cu subofiteri in diferite structuri cand Initiativa se va concretiza.
l Grupul Special de Cooperare Navala in Marea Neagra (BLACKSEAFOR). Reuneste forte din Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina si Romania. Contributia romaneasca consta intr-o corveta si patru ofiteri de stat major.
l Batalionul multinational de geniu „TISA“. Initiativa de cooperare regionala intre Romania, Slovacia, Ungaria si Ucraina are ca scop interventia in cazul calamitatilor naturale. Romania va participa cu o companie de geniu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Vrem sa vedem daca liberalii aliati cu alte forte ...
  Analiză Bloomberg: Ultima dată când România a depăşit China, statul a fost nevoit să împrumute 20 de miliarde de euro

  borface, psdeul nu gaseste postaci alfabetizati! p ...
  USR:Noul Cod Administrativ este ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru administrația publică a României

  macar mugabe s-a casatorit cu ele, chiar daca grac ...
  "Lovitură în forţă" la Harare, "nu o lovitură de stat"

  psdeul a facut suta ca leul! de 2 ori! acum a inc ...
  Ilie Cheșa (PSD) : PNL Arad aplică o nouă pedeapsă cetățenilor, majorând cu 50 % tarifele pentru transportul în comun

  fara sultana merkel ...
  Angela Merkel recunoaşte existenţa unor "deosebiri profunde" de poziţii între conservatori, liberali şi Verzi

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: