Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Fortele conventionale - reduse la jumatate

Specializat


Fortele conventionale - reduse la jumatate

Data adaugarii: 2002-11-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:
Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), incheiat, in februarie 1990, la Paris, intre tarile NATO si ale fostei Organizatii a Tratatului de la Varsovia, punea definitiv capat suprematiei Estului in domeniul fortelor conventionale. Practic, ii obliga pe semnatari sa-si reduca fortele dupa criterii stricte si sa se supuna unor inspectii periodice, efectuate de militari din statele NATO. Chiar daca in 1991, Tratatul de la Varsovia s-a dizolvat, iar URSS s-a dezmembrat, intelegerea CFE a ramas in picioare si a intrat in vigoare la 17 iulie 1992.
Conform tratatului de dezarmare de la Paris, Romania are dreptul sa detina o armata de 230.000 de oameni, 1375 de tancuri, 1475 de piese de artilerie (calibru mai mare de 100 mm), 2100 de blindate,
430 de avioane de lupta si 120 de elicoptere de atac. In consecinta, armata romana a fost nevoita sa distruga, potrivit informatiilor din publicatia militara "Fortele armate romane in serviciul pacii", 41.000 de militari, 1591 de tancuri, 2423 de piese de artilerie, 973 de blindate si 78 de avioane de lupta. Singurul capitol unde nu am fost nevoiti sa procedam la taieri a fost cel al elicopterelor de atac, unde, dimpotriva, ne aflam intr-un mare deficit.

Plafoanele s-au aplicat nu fiecarei Aliante in bloc, ci fiecarei tari in parte, dupa criterii care i-au avantajat pe unii si i-au dezavantajat pe altii. Romania a fost dezavantajata pe toate planurile, in raport cu vecinii sai, mai ales cu Ungaria si Bulgaria, deoarece a renuntat obligatoriu la aproape jumatate din tehnica de tancuri, blindate, piese de artilerie etc.
Procesul de reducere a fortelor conventionale
s-a desfasurat treptat, astfel ca la 12 mai 1994, Romania inca mai avea o armata formata din 269.000 de oameni si detinea aproximativ 2850 de tancuri, 3780 de piese de artilerie, 3100 de blindate, 505 avioane de lupta si 13 elicoptere de atac. Bucurestiul "a raportat" atingerea plafoanelor limita prevazute de Tratatul CFE in noiembrie 1995. Toata operatiunea a costat zeci de miliarde de lei. S-a recuperat doar un procent infim din cheltuieli prin retinerea unor subansamble si piese de schimb sau prin valorificarea materialelor rezultate in urma dezmembrarii.
Desi castigul pare la prima vedere insignifiant, aderarea la prevederile Tratatului CFE si aplicarea acestuia au demonstrat celorlalte state care au semnat intelegerea ca Romania se abtine de la amenintarea cu forta sau folosirea fortei, este constienta de necesitatea prevenirii conflictelor armate in Europa si se straduieste sa inlocuiasca modelul confruntarii militare cu acela bazat pe cooperare pasnica. Pe termen lung s-a dovedit ca recunoasterea acestui statut al Romaniei de catre celelate state a reprezentat o cerinta prioritara in vederea aderarii.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Un simplu ,,Felicitari,,e banal spus pentiru Rodic ...
  ”Tainele mării nu se cunosc de pe mal” - un îndemn la cunoaştere aprofundată

  daca te cheama geoana si le ai de la ”almanahe ...
  Ce profit poate aduce investiţia în ceasuri bărbăteşti în 2017 – 2018

  Daca nu ne putetem apara de milioanele de tuciurii ...
  Ministrul Apararii, Mihai Fifor a declarat în SUA că România va aloca în următorii 10 ani 2% din PIB pentru Apărare

  Cum sa nu pleci din tara cand de 27 de ani FSN, pa ...
  Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi

  dar pentru romanii din Ucraina , ai vreun mesaj? ...
  Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Anului Nou Evreiesc

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: