Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Semnal de alarmă în construcţii

Real estate


Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC (sursa foto capital.ro)

Data adaugarii: 2017-09-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) a organizat în ziua de joi, 7 septembrie 2017, o conferinţă de presă cu titlul: ,,Constructorii renunţă la profit pentru a ţine acasă lucrătorii să muncească pe şantierele României. Statul este dispus să participe la acest efort”. 
Tema abordată are ca punct de plecare situaţia foarte gravă în care se află sectorul construcţiilor din România, cel care cu 10 ani în urmă era unul dintre motoarele economiei româneşti.
În cadrul conferinţei FPSC s-a făcut o analiză a pieţei construcţiilor, accentul punându-se pe aspectele care îngreunează activitatea, venind totodată cu propuneri clare pentru clasa politică vizând măsuri urgente pe plan legislativ, fiscal, administrativ.
La acest eveniment, reprezentanţi ai unora dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa construcţiilor, antreprenori şi patroni cu experienţă în domeniu au tratat probleme stringente ale breslei: lipsa forţei de muncă, munca la negru, comportament neconcurenţial, evaziune şi ordonanţa privind plata defalcată a TVA.
Conferinţa FPSC a fost deschisă de către Călin Bichir, membru FPSC care a atras atenţia asupra problemei lipsei de forţă de muncă în sectorul construcţiilor, precizând că în România ar fi nevoie de 600.000 de lucrători pentru anul 2018, având în vedere că în prezent nu există nici măcar 400.000. Călin Bichir a mai precizat trei soluţii care ar putea duce la o îmbunătăţire a sectorului construcţiilor, şi anume: „În primul rând, atragerea muncitorilor români care lucrează în afara ţării prin salarii mai atractive, plus o implicare mai susţinută din partea statului printr-o politică fiscală mai flexibilă. În al doilea rând, este necesar a se face eforturi pentru a ţine actualii muncitori în România prin salarii mai mari, să le oferim posibilităţi de şcolarizare şi să-i atragem pe cei care termină o facultate în acest domeniu. Dar, nu în ultimul rând, pentru soluţionarea deficitului de forţă de muncă calificată luăm în calcul şi atragerea de forţă de muncă din Est, dar am prefera ca angajaţii să fie români.
Sorin Greu, prim-vicepreşedinte al FPSC, a atras atenţia asupra ponderii nivelului de muncă la negru, care este încă o problemă foarte mare în domeniul construcţiilor.
În ultimii trei ani, investiţiile în imobiliare şi în special în cele rezidenţiale au crescut, dar numărul de muncitori înregistraţi cu forme legale de muncă a rămas tot sub 400.
000. În Bucureşti şi în ţară nu se respectă normele în vigoare privind condiţiile de muncă, problemă ce ar putea fi rezolvată cu ajutorul instituţiilor abilitate, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi ANAF”, a precizat Sorin Greu.
Mircea Bulboacă, prim-vicepreşedinte al FPSC, este de părere că soluţionarea problemei deficitului de lucrători calificaţi ar fi întărirea învăţământului dual. Acesta mai precizează că o altă problemă din domeniul construcţiilor este „cauzată de lipsa de comunicare între patronate şi guvern pe tema legislaţiei muncii, ţinând cont de faptul că legislaţia veche era mult mai uşor de aplicat, cea din prezent îmbrăcând o formă mai degrabă juridică decât tehnică”.
Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC, într-un interviu acordat publicaţiei noastre a răspuns câtorva întrebări legate de principalele probleme din domeniul construcţiilor.

Care sunt problemele pe care le pune plata defalcată a TVA-ului firmelor care activează în domeniul construcţiilor?

Cea mai mare problemă în zona aceasta o reprezintă faptul că sunt beneficiari care nu plătesc la timp; dacă toate plăţile s-ar face la timp n-ar fi o problemă, automat s-ar plăti şi TVA-ul, însă există problema că noi şi toţi agenţii economici trebuie să plătim TVA-ul pe data de 25 a fiecărei luni, însă plăţile de încasat se fac cu întârziere. Acest lucru descurajează în primul rând firmele mici.

Aţi declarat, în cadrul conferinţei, că există o mare problemă în ceea ce priveşte personalul calificat în domeniul construcţiilor. Credeţi că acest lucru se datorează şi lipsei învăţământului dual?

Este un moment foarte delicat în toate domeniile, cu atât mai mult în construcţii, învăţământul profesional lipsind cu desăvârşire. Învăţământul dual este în momentul de faţă aplicabil exact cum este legea parteneriatului public privat, adică există lege, dar nu este realizabilă. Exact cum am precizat şi în cadrul conferinţei, funcţionari care au făcut legile din birou fără să fie ancoraţi în societate.

În România există firme care pot participa la licitaţii în domeniul construcţiilor în Europa, dar şi în afara continentului, din punct de vedere al calităţii lucrărilor pe care le pot realiza?

Calitate există, însă de foarte multe ori ele nu fac faţă din cauza lipsei sprijinului pe care trebuie să-l aibă atunci când se prezintă ca firmă românească. În acel moment trebuie să ai susţinerea ambasadelor şi a băncilor, pentru că toate firmele străine care vin în România, vin în echipă.

FPSC este informat la timp de către ambasadele României din anumite state în momentul în care au loc diferite licitaţii?

Nu, nu există astfel de informaţii. Chiar de multe ori informaţiile pe care acestea ni le oferă sunt informaţii pe care noi le aflăm cu mult timp înainte ca ambasadele să ni le comunice.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: