Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Orange anunţă primele rezultate ale proiectului-pilot smart city de la Alba Iulia

IT&C


Sursa foto: viziteazaalbaiulia.ro

Data adaugarii: 2017-10-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Orange România anunţă finalizarea primei etape a proiectului-pilot de la Alba Iulia, precum şi începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluţiile implementate. 
Iniţiativa are drept rezultat, la aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, finalizarea instalării echipamentelor şi începerea perioadei de analiză a datelor. 
În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de reţelele de comunicaţii mobile, fixe şi destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a oraşului.

Conectivitate

Oraşul Alba Iulia se bucură de reţele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi şi LoRaWAN furnizate de Orange România şi securizate prin platforma Business Internet Security.
Reţeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate şi oraş şi 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcţionare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populaţia de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.
Reţeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraş şi conectează 150 de senzori de iluminat şi apă.
Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicaţiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autorităţile locale, localnicii, turiştii, precum şi antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a oraşului facilitează noi oportunităţi, precum şi o optimizare a resurselor locale.

Guvernare digitală

Cetăţenii pot comunica mai uşor cu autorităţile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfăşurate 9 sondaje la care au participat peste 4.300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. 
Aplicaţia Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autorităţile asupra problemelor identificate în oraş.
Prin soluţia City Analytics, Primăria poate urmări tendinţe ale traficului pietonal din oraş, în funcţie de momentul zilei sau condiţiile meteorologice, identificând, de asemenea, cele mai comune trasee. În Alba Iulia, media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 şi 15.000 de oameni pe săptămână.   

Societate digitală

Soluţia de clasă digitală a fost instalată în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian" şi Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul şcolar 2017-2018, în aplicaţie au fost încărcate datele legate de performanţa şcolară pentru ultimii 3 ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluţie 120 de profesori şi aproape 1500 de elevi.
Prin aplicaţia e-alba iulia, disponibilă pe Android şi iOS, turiştii au acces la informaţii despre principalele obiective ale oraşului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate.
În acest moment, aplicaţia are 1.200 de utilizatori care au iniţiat peste 11.300 sesiuni.
În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, 4 echipe de elevi şi studenţi din Alba Iulia au prezentat soluţii pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din Bucureşti.
De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare şi dezvoltare Horizon2020, MATILDA şi SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Oraşe sustenabile

Prin senzorii de monitorizare a calităţii aerului instalaţi în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetăţenii pot şti în orice moment care sunt zonele din oraş în care pot avea fără probleme activităţi în aer liber. De asemenea, soluţia oferă atât autorităţilor, cât şi cetăţenilor, informaţii cu privire la impactul pe care activităţile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de şcoală, când a crescut utilizarea maşinilor personale, a fost influenţat negativ nivelul de compuşi organici volatili din atmosferă.
Soluţia de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcţie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluţia de management al apei este în curs de instalare.
„Proiectul-pilot de la Alba Iulia este o mare oportunitate pentru comunitate, cât şi pentru Orange. Noi avem ocazia  de a crea o platformă “convergentă”  a soluţiilor şi tehnologiilor pe care le avem şi de a vedea performanţa lor, cum pot schimba în bine viaţa unui oraş. Pentru comunitate este o oportunitate pentru că proiectul de Smart City este cu şi despre oamenii care îşi pot construi oraşul aşa cum şi-l doresc, conexiune cu conexiune. La un an de la începutul proiectului, primele rezultate ne oferă o imagine încurajatoare a modului în care această platformă conectată poate deschide noi oportunităţi şi poate reprezenta un motor de creştere economică la nivel local”, a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer în cadrul Orange România. 
“În momentul de faţă, Alba Iulia s-a angajat într-un dialog complex pe tema Smart City cu diverşi parteneri, tocmai pentru că soluţiile smart deservesc paliere distincte, dar totuşi interconectate din viaţa unui oraş. Dacă vreţi, Alba Iulia a avut şansa unui grant, a unei burse de studiu prin care ni s-a recompensat viziunea. Parte din acest grant vine de la Orange, iar acesta este momentul în care procurarea inovaţiei şi a tehnologiei via Orange arată, într-un timp scurt, cum asta produce beneficii directe. Le mulţumesc pentru interes şi pentru că au ales să fie parte din proiectul pilot SmartCity 2018. Nu ne oprim aici! Trebuie să întărim acest dialog cu parteneri ca Orange şi trebuie să definim, ca municipalitate, cadrul financiar şi economic, stabilitatea de care este nevoie pentru a atrage cât mai mulţi investitori privaţi. Atunci, oraşul va trece de la basic la evoluat, de la faza de laborator la faza de oraş care implementează cu adevărat soluţii smart”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
"Un oraş inteligent este un spaţiu în care calitatea vieţii locuitorilor săi este pe primul loc. În colaborarea municipalităţii albaiuliene cu Orange exact asta vrem să facem: să aducem Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte calitatea vieţii. Beneficiem astăzi de o multitudine de oportunităţi pentru a pune tehnologia la treabă. Noi, la Alba Iulia, nu am vrut să pierdem acest tren, pentru că suntem conştienţi că performanţa se face doar atunci când te foloseşti de absolut toate resursele disponibile şi ai o viziune pe termen lung, o viziune care te ajută să conectezi trecutul cu ceea ce ai acum la îndemână pentru a construi un viitor pliabil pe nevoile comunităţii. Creşterea mediului de business, promovarea oraşului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluţii smart în educaţie, optimizarea conectivităţii şi a utilizării resurselor disponibile - toate acestea sunt elemente pe care le avem în vedere în proiectul-pilot implementat de către Orange în oraşul nostru", a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Cu cat tuna si fulgera Dragnea mai tare impotriva ...
  Sesizarea lui Klaus Iohannis privind statutul magistraților, pe masa CCR

  cu asemenea comisioane ,prefer cu plata la ghiseu ...
  ING Bank România lansează ING Pay – soluția de plată cu telefonul mobil

  Garda de Mediu spune ca depunerile sunt in limita ...
  Poluarea aerului in Gorj, ignorata de autoritati

  cele 100 mld de € sunt facute de polonezi in occ ...
  Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

  puturosii occitentali le convine ca cei din est:p ...
  Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: