Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Cade frunza vizelor spre Canada

Eveniment - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Sputnik International

Data adaugarii: 2017-11-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Începând cu data de 1 decembrie 2017, autorităţile canadiene intenţionează să elimine cerinţa obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada pentru şederi de maximum 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/cunoştinţelor sau pentru prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor), indiferent de tipul paşaportului deţinut, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 
Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susţinute, întreprinse în ultimii ani de autorităţile române pe lângă autorităţile canadiene, atât la nivel bilateral, cât şi în format trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene. Astfel, decizia autorităţilor canadiene constituie etapa finală a procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii români, început la 1 mai 2017, când anumite categorii de cetăţeni români au început să beneficieze de acest regim (deţinătorii unei vize de rezidenţă temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA).
De asemenea, MAE subliniază faptul că persoanele care intenţionează să intre în/tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization - eTA).

Cadru diplomatic

În ceea ce priveşte relaţiile diplomatice dintre România şi Canada, acestea au fost stabilite la 16 august 1919, prin înfiinţarea Consulatului General al României la Montréal. Relaţiile bilaterale la nivel de ambasadă au fost stabilite la 3 aprilie 1967.
Relaţiile de parteneriat special dintre România şi Canada, stimulate de valorile euro-atlantice, se caracterizează prin pragmatism şi colaborare punctuală în cadrul organizaţiilor internaţionale. Totodată, cele două state cooperează în forurile multilaterale, atât la OSCE, cât şi la NATO, precum şi în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Canada contribuie la măsurile NATO de reasigurare a aliaţilor din Europa de Est, inclusiv la exerciţiile comune de instruire şi antrenament, cu participare aliată, desfăşurate în România.

CETA

La data de 22 septembrie, anul acesta, a intrat în vigoare Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada şi Uniunea Europeană.
Acordul va crea oportunităţi noi atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada. România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele sale de export cele mai competitive, cum ar fi produsele din pielărie şi încălţăminte, produse agricole, servicii de construcţii nave, construcţia de automobile şi producţia de piese auto, produse ceramice şi textile. De exemplu, sub umbrela CETA, 93% din tarifele de export canadiene pentru produsele agricole vor fi eliminate.

Cooperare economică

La 30 noiembrie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 165,02 milioane de euro. Valoarea exporturilor româneşti în Canada se ridica la nivelul de 99,39 milioane de euro, în creştere cu 46,08% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 65,63 milioane de euro, în creştere cu 21,68% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.
În legătură cu structura şi orientarea teritorială a investiţiilor canadiene în România, majoritatea societăţilor mixte activează în industria electronică, industria uşoară, construcţii auto şi piese de schimb, sectorul agro-alimentar, transporturi, construcţii, confecţii metalice, turism, fiind situate în principal în municipiul Bucureşti, judeţele Bihor, Dolj, Bistriţa Năsăud, Braşov, Arad, Harghita, Alba, Cluj, Prahova, Sălaj, Iaşi.
România este interesată de o prezenţă activă a companiilor canadiene în economia românească - mai ales prin investiţii directe - care să contribuie la creşterea competitivităţii produselor noastre, cu consecinţe benefice atât asupra pieţei interne, cât şi asupra exporturilor.
Un alt proiect care este, în general, asociat cu Canada este cel de la Cernavodă. Alte domenii de interes pentru Canada sunt cel al petrolului şi al gazelor şi energia neconvenţională. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de danico:
  mai scapam de 1mil de tigani!
  2017-11-16, 18:38:13 (adresa: 24.45.56.*)
 2. de :
  numai cei care duc tara la dezastru.
  2017-11-17, 15:44:38 (adresa: 192.42.116.*)
 3. de :
  pt numai sase luni.
  2017-11-20, 10:01:04 (adresa: 37.187.94.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huliganii la parnaie ...
Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

decat ca este egal cu zero! ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C