Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Scade numărul de locuri de muncă vacante

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: observatorulph.ro

Data adaugarii: 2017-11-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În trimestrul III 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,22%, în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 58,9 mii, în scădere cu 5,2 mii locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior.  

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 4,0 mii, anunţă cel mai recent comunicat publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). 
În trimestrul III 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (2,64%), urmată de administraţia publică (2,61%). Mai exact, sectorul bugetar a însumat aproape 32% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8,7 mii locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 6,9 mii de locuri vacante în administraţia publică, respectiv 3,0 mii locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 0,1 mii locuri vacante). Comparativ cu  trimestrul precedent cea mai relevantă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în administraţia publică (-1,37 puncte procentuale, respectiv -3,7 mii locuri vacante), ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare. 
În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (17,0 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,43%. 
În ceea ce priveşte cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante, acestea s-au regăsit în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (+0,31 puncte procentuale), respectiv în învăţământ (+0,22 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri relevante în activităţile din industria prelucrătoare (+1,4 mii locuri vacante), respectiv în cele din comerţ şi învăţământ (+0,7 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii 

În trimestrul III 2017, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră  2 (1,63%, respectiv 16,7 mii locuri vacante), iar cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,62%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,67%, respectiv 2,2 mii locuri vacante). 
Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au cunoscut scăderi în aproape toate grupele majore de ocupaţii. Cea mai relevantă a fost în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-0,24 puncte procentuale, respectiv -2,6 mii locuri vacante). Singura creştere a celor doi indicatori s-a regăsit în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (+0,04 puncte procentuale, respectiv +0,3 mii locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (-0,25 puncte procentuale), urmate de cele de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-0,20 puncte procentuale). 
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai mari scăderi în aceleaşi grupe majore de ocupaţii, astfel: specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră  2 cu 1,5 mii locuri vacante, respectiv operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 cu 1,3 mii locuri vacante. Cele mai semnificative creşteri atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (+0,06 puncte procentuale, respectiv +0,5 mii locuri vacante).
Scăderea locurilor de muncă vacante ne arată faptul că, în România, există o presiune majoră în acest sens. La ora actuală, numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate este de 3,9 milioane de persoane. Numărul celor care pleacă la muncă în străinătate continua să crească, ceea ce face ca numărul de persoane disponibile să scadă. Ofertele angajatorilor încep şi ele să scadă. Aşadar, există dificultăţi în ceea ce priveşte viitorul pieţei muncii în România. Astfel, ţinând cont de toate aceste aspecte, nu se estimează că lucrurile vor merge în direcţia bună, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa". 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  decat ca nu chiar toate psdizdele-s curvele mele! ...
  Dragnea și Dăncila se duc miercuri în Israel. Vizita, ținută la secret până în ultimul moment

  Domnilor inspectori de la MUNCA, hai sa mergem pe ...
  Inspecția Muncii a aplicat amenzi de un milion de euro pentru muncă nedeclarată

  in perioada 2025 aprile 20-18! ...
  Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu

  indicele robor este inca tinut mult sub inflatie! ...
  Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou! Este vorba despre o creștere majoră! Care sunt efectele|

  decat ca in toate agentiile am pus incompetenti! ...
  Toate contractele la energie au fost modificate

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi