Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Statistic, au crescut salariile în mediul privat

Economie


Sursa foto: observator.tv

Data adaugarii: 2017-10-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 5,1% în acest an, arată datele ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC România, pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier. Pe categorii de angajaţi, cea mai mică majorare a fost consemnată la nivelul top managementului, iar cea mai mare la nivelul personalului necalificat.
Per ansamblu, companiile participante aveau planificat pentru anul în curs un avans mediu al salariilor de 4,8%, creşterea reală fiind uşor mai mare decât estimarea iniţială.
„Încadrarea în cheltuielile planificate este foarte importantă pentru companiile private, întrucât depăşirea acestui plafon poate afecta profitabilitatea şi planurile de investiţii. În 2017 nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între majorările de salarii planificate de companii şi cele acordate efectiv. Este foarte important că mediul privat a reuşit să păstreze un grad de predictibilitate ridicat în privinţa acestor cheltuieli pe parcursul ultimilor doi ani, având în vedere schimbările legislative şi avansul salariilor din sectorul public”, a declarat Ionuţ Simion, Country ManagingPartner, PwC România. 
Doar în sectorul industrial, companiile nu au reuşit să se încadreze în ţinta pentru anul acesta, salariile fiind majorate cu 7,5%, faţă de nivelul de 5,6%, cât aveau planificat. Creşteri mai mari decât cele planificate iniţial au mai fost înregistrate în retail şi sectorul hotelier, cu 6,3%, respectiv 7%.
„Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creştere economică din UE în trimestrul al doilea din acest an, de 5,7% pe serie ajustată sezonier, iar această accelerare se vede inclusiv în salariile din mediul privat. Totodată trebuie remarcat că majorarea salarială este superioară nivelului aşteptat al inflaţiei pentru 2017, ceea ce se traduce într-o creştere a puterii de cumpărare a angajaţilor”, a precizat Oana Munteanu, Senior Manager, liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.
Sectorul bancar se evidenţiază cu cel mai redus avans din mediul privat, de numai 2,1%, creştere mai mică atât faţă de cea planificată (3,3%), cât şi faţă de anul trecut (3,2%).
Pe categorii de angajaţi, personalul necalificat sau puţin calificat (muncitori, operatori etc.) a obţinut anul acesta cele mai mari creşteri ale salariilor - 6,7%. La polul opus, persoanele din top management din cadrul companiilor au avut în 2017 cel mai redus avans, cu o medie de 4,5%.
În 2018, planurile de creşteri salariale păstrează aceeaşi tendinţă, estimându-se o creştere între 5,7% pentru muncitori şi 4,5% pentru managementul superior din cadrul companiilor, precum şi pentru personalul din vânzări.
„Un rol important în ritmul de creştere a salariilor pentru categoriile de muncitori îl joacă majorarea salariului minim pe economie, care a crescut cu 16% în 2017 şi se anticipează o nouă creştere de aproape 7% în 2018, până la nivelul de 1550 de lei”, a precizat Oana Munteanu.   
În ceea ce priveşte primele fixe, acestea sunt acordate, cu diferite ocazii, de aproximativ jumătate dintre companiile participante la studiul PwC. Suma oferită angajaţilor pe post de primă în sumă fixă a fost în medie de 800 de lei, în timp ce în cazurile în care s-a optat pentru procentaj din salariu, bonusul mediu s-a situat la 94%. Bonusurile fixe sunt acordate de obicei în decembrie şi aprilie, corelate cu sezonul sărbătorilor.
Pentru cele mai multe categorii de angajaţi, bonusul de performanţă plătit în 2017 a fost mai ridicat decât cel planificat iniţial de companii - semn al unui an bun din punct de vedere al rezultatelor pentru majoritatea companiilor participante la studiul PayWell. 
Pe lângă bonusurile mai mari, companiile au extins şi acordarea de beneficii extrasalariale. Serviciile medicale private au devenit în acest an principalul beneficiu acordat de companii pe lângă salariu. Opţiunea este pusă la dispoziţia angajaţilor de aproximativ 70% dintre companii, faţă de circa 55% anul trecut.
Tichetele de masă, preferate anul trecut de peste 70% dintre companii, au pierdut teren, iar acum sunt acordate de uşor peste 60% dintre participanţii la studiu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dada:
  Doar statistic, in fapt ele nu au crescut absolut deloc! Eu am acelasi salariu de aproape 5 ani, deccand m-am angajat.Si nu sunt singura. Din pacate, statistica are marje de eroare...
  2017-10-12, 15:55:16 (adresa: 81.12.139.*)
 2. de dada:
  Sau : Ion a raportat ca a mancat o paine ia Gheorge nici una. Statistic, fiecare a mancat.Adica are burta plina. Pacat de Gheorghe, ca pana la raportare..o fi day ortu popii. Dar, sttaistic..stam bine.
  2017-10-12, 15:57:08 (adresa: 81.12.139.*)
 3. de tarfierea la targsor:
  am facut lefuri de mii de euro pentru membrii de partid care belferesc la firmele ”private” ale primariei!
  2017-10-12, 21:52:51 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Cu cat tuna si fulgera Dragnea mai tare impotriva ...
Sesizarea lui Klaus Iohannis privind statutul magistraților, pe masa CCR

cu asemenea comisioane ,prefer cu plata la ghiseu ...
ING Bank România lansează ING Pay – soluția de plată cu telefonul mobil

Garda de Mediu spune ca depunerile sunt in limita ...
Poluarea aerului in Gorj, ignorata de autoritati

cele 100 mld de € sunt facute de polonezi in occ ...
Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

puturosii occitentali le convine ca cei din est:p ...
Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto