Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

UE trebuie să mențină taxele asupra zahărulu: CESE solicită Comisiei să promoveze mai bine industria zahărului din UE

Economie


Sursa foto: Economica

Data adaugarii: 2017-09-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În luna octombrie a acestui an, la expirarea cotelor de producție de zahăr obținut din sfeclă, industria europeană a zahărului se va afla într-o situație complet nouă. Dacă această nouă provocare va deveni sau nu o poveste de succes și dacă industria zahărului va reuși să valorifice posibilitatea unei producții nelimitate de zahăr pentru export și utilizare alimentară – depinde de felul în care UE îi va sprijini pe prelucrătorii și pe cultivatorii de sfeclă de zahăr europeni.

În întâmpinarea eliminării cotelor la producția de sfeclă de zahăr la 1 octombrie 2017, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat un aviz din proprie inițiativă privind mutațiile industriale în industria zahărului din sfeclă în UE.

Posibilitatea unor exporturi nelimitate de zahăr

Sfârșitul cotelor de producție de zahăr obținut din sfeclă va oferi industriei zahărului din UE posibilitatea unor exporturi nelimitate de zahăr. „Este o șansă enormă pentru producătorii de zahăr din Europa, dar, pentru a profita pe deplin de această liberalizare, ei au nevoie de sprijinul deplin al Comisiei Europene”, afirmă dl José Manuel Roche Ramo, raportorul avizului CESE.

„În consecință, este necesar ca Comisia să fie mai activă în sprijinirea industriei zahărului din Europa”, afirmă dl Roche Ramo. „Atunci când negociază acorduri de liber schimb (ALS), Comisia trebuie să se concentreze asupra deschiderii piețelor unor importatori neți de zahăr și asupra eliminării taxelor aplicate exporturilor UE de produse cu conținut ridicat de zahăr. În același timp, ea ar trebui să susțină un regim solid al regulilor de origine pentru astfel de produse, spre a se asigura că producătorii de zahăr din UE beneficiază de pe urma creșterii exporturilor”.

Sfecla de zahăr — un creator de locuri de muncă cu un impact pozitiv asupra mediului și solului

„În UE, industria zahărului obținut din sfeclă contribuie în mod decisiv la crearea de locuri de muncă și la activitatea economică, în special în zonele rurale, unde locurile de muncă sunt rare. Prin urmare, propunem să se includă instrumente de piață în politica agricolă comună (PAC) care să sprijine continuarea producției de zahăr în statele membre ale UE”, afirmă coraportorul, dna Estelle Brentnall. Ar putea fi nevoie de sprijin cuplat pentru a reduce riscul de scădere sau de abandonare a producției de sfeclă de zahăr, în timp ce sprijinul direct pentru agricultori ar trebui completat printr-un acces mai bun la instrumente de gestionare a riscurilor. Trebuie să fie mai bine definit ajutorul pentru depozitarea privată și să fie promovate piețe de desfacere alternative pentru sfecla de zahăr.

De asemenea, producția de sfeclă de zahăr este durabilă din punct de vedere ecologic: sfecla de zahăr este întotdeauna cultivată în rotație cu alte culturi.
Rotația culturilor ajută la conservarea fertilității solului și la scăderea nivelului de agenți patogeni și dăunători existenți în sol și, astfel, reduce necesitatea de a se utiliza produse de protecție a plantelor. Cultivatorii de sfeclă de zahăr se află de obicei în proximitatea fabricilor de prelucrare a acesteia, în scopul reducerii costurilor de transport, aspect, de asemenea, benefic pentru bilanțul emisiilor de CO2.

CESE solicită prudență în ceea ce privește liberalizarea comerțului în acordurile de liber schimb

Cantitatea de zahăr din trestie destinat rafinării provenit de la partenerii cu care UE a încheiat un ALS — și anume, America Centrală, Columbia, Peru, Ecuador și Africa de Sud — disponibilă pe piața UE se ridică la 420 000 de tone. Zahărul brut și zahărul alb provenit din Africa, zona Caraibilor și Pacific, precum și din țările cel mai puțin dezvoltate, poate fi importat fără taxe vamale și fără contingente. În plus, cantitatea anuală de zahăr brut disponibil destinat rafinării în cadrul contingentului cu taxă redusă CXL este de peste 700 000 de tone și se prevede că se va ridica la 800 000 de tone în 2017-2018.

 

În opinia CESE, ar fi util ca UE să dea dovadă de o mai mare prudență în ceea ce privește liberalizarea comerțului în cadrul negocierii unor noi acorduri de liber schimb (ALS). „În cadrul negocierilor sale privind liberul schimb, Comisia trebuie să considere zahărul ca fiind un produs sensibil și să mențină taxele UE asupra zahărului.”

 

CESE invită insistent Comisia să conteste impunerea arbitrară a unor instrumente de apărare comercială de către importatorii din țări terțe și să se dovedească mai fermă în lupta împotriva politicilor de sprijin care denaturează comerțul aplicate de cei mai mari producători de zahăr din lume.

 

Context

Cu o producție anuală totală de aproximativ 17,2 milioane de tone, UE este cel mai mare producător din lume de zahăr obținut din sfeclă. Companiile producătoare de zahăr achiziționează anual aproximativ 107 milioane de tone de sfeclă de zahăr de la cca. 137 000 de cultivatori europeni. Fabricile de zahăr din sfeclă sunt în general situate în zone rurale, cu niveluri scăzute ale activității industriale. Industria zahărului din UE furnizează 28 000 de locuri de muncă directe și 150 000 de locuri de muncă indirecte și, prin urmare, reprezintă un pilon important al ocupării forței de muncă la nivel regional.

În ultimul deceniu, industria zahărului din Europa a traversat o etapă de consolidare dificilă, în care s-au închis aproape jumătate din fabricile de zahăr, ceea ce a însemnat o reducere cu 4,5 milioane de tone a capacității de producție și pierderea a peste 24 000 de locuri de muncă directe și a 165 000 de furnizori agricoli.

 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  huliganii la parnaie ...
  Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  decat ca este egal cu zero! ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi