Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Imprevizibilul Cod Fiscal

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Ziarul de Iasi

Data adaugarii: 2017-08-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Carburanţii, o ţintă predilectă
Nici agricultura nu scapă de Fisc
TVA rămâne o problemă nerezolvată

În Programul de Guvernare 2017-2020 aprobat prin Hotărârea nr.53/2017 a Parlamentului României au fost înscrise şi măsuri pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
Orice modificare a legislaţiei în sensul îmbunătăţirii şi alinierii ei la cea din Uniunea Europeană este binevenită.
Să luăm, de exemplu, impozitul pe profit. Guvernul propune să se poată deduce pe cheltuială 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. 
Este adevărat că uneori recuperarea creanţelor este o problemă mare pentru firme.
Dar de ce trebuie să le înstrăinăm pe o valoare mai mică în loc să ne ocupăm de recuperarea lor prin tribunal? Adică statul vine şi face o reducere a impozitului pe profit pentru o gestionare neperformantă a activităţii unor societăţi.
Creanţele au şi TVA care s-a plătit sau nu către bugetul de stat; deci se reduce şi  suma de TVA de achitat sau se recuperează dacă a fost achitată? Şi cum o înregistrăm în declaraţia recapitulativă de TVA ,,394”, cu semnul minus; unde mai este verificarea încrucişată a corelaţiei între societăţi?
În cadrul programului mai întâlnim ca propunere eliminarea impozitului pe dividende pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o altă persoană juridică română; este un lucru pozitiv, de stimulare a activităţilor economice şi a legăturilor dintre societăţi.
Codul Fiscal Titlul IV se referă la impozitul pe venit. Este un capitol foarte complex care de-a lungul timpului a suferit foarte multe modificări.
De exemplu, în ceea ce priveşte persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator:
Până la sfârşitul anului 2016, ei beneficiau de scutire doar în cazul în care  angajatorii aveau venituri anuale de cel puţin 10.000 de euro pentru fiecare angajat care obţine această scutire;
La sfârşitul lunii ianuarie 2017 s-a renunţat la acest plafon, ei beneficiind de  scutire indiferent de cât de mari erau veniturile obţinute de angajator din programele pentru calculator. 
Acum se revine la introducerea acestui prag de 10.000 de dolari, care nu este nimic nou - noutatea venise la 31 ianuarie, când el fusese eliminat.
O altă măsură prevede ca să fie scutiţi de la plata impozitului pe venit începând cu 1 ianuarie 2018 veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi din activităţi independente obţinute din exercitarea profesiei de medic în condiţiile Legii nr.95/2016. 
De ce doar medicii şi nu şi alte categorii sociale; unde mai este egalitatea în drepturi?
Mai bine s-ar căuta soluţii pentru ca medicii să aibă un salariu decent; în condiţiile în care această categorie de muncă este foarte căutată în afara ţării, nu prea cred că avem resursele necesare pentru a plăti nişte salarii la nivel occidental.
Eliminarea impozitului pe dividendele obţinute de persoanele fizice este o măsură pozitivă care conduce la impulsionarea omului în desfăşurarea de activităţi şi mai ales elimina eventualitatea ca acesta să nu declare corect veniturile obţinute.
În general, oamenii sunt de bună-credinţă şi vor să fie corecţi faţă de stat în ceea ce priveşte taxe, impozite şi contribuţii . Dar şi statul trebuie să îi stimuleze prin reducerea acestora; cu cât statul va creşte taxele cu atât creşte şi riscul de fraudă .
Statul este un instrument în folosul omului, nu de asuprire a omului.
Guvernul îşi propune modificări şi la alte tipuri de venit, ca de exemplu cel determinat în sistem real prevăzând ca în cazul suspendărilor temporare de activitate în cursul anului contribuabilul să notifice ANAF în termen de 30 de zile pentru recalcularea impozitului datorat.
În cazul reprezentanţelor unei sau unor persoane juridice străine autorizate să îşi desfăşoare activitatea în România noua propunere legislativă este de a plăti un impozit fix pentru un an fiscal de 22.000 de lei.
Până acum, impozitul era de 4.000 de euro la cursul BNR din ziua plăţii.
Multe dintre modificările care se aduc la Titlul IV ,,Impozit pe venit” se rezumă doar la câteva cuvinte schimbate, probabil de sens sau în voinţa de a ne alinia la legislaţia europeană au fost traduse cuvânt cu cuvânt. Articolele trebuie să fie scurte şi clare, nu întortocheate şi cu trimitere la diverse ale articole şi aliniate.
O prevedere importantă din Programul de Guvernare 2017-2020 şi interesantă în acelaşi timp este revenirea pentru benzină şi motorină la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv:
Benzină cu plumb - 3.022,43 lei/tonă , adică 2.327,27 lei/1.000 de litri;
Benzină fără plumb -2.643,39 lei/tonă , adică 2.035,40 lei/1.000 de litri;
Motorină -2.245,39 lei/tonă , adică 1.897,08 lei/1.000 de litri.
Guvernul susţine că prin această măsură se doreşte menţinerea  competitivităţii  produselor petroliere în regiune.
Noi, ca simpli contribuabili, ne gândim că odată cu creşterea preţurilor la carburanţi vor creşte şi preţurile la celelalte produse şi servicii şi ne va scădea nivelul de trai. A câta oară de la începutul anului 2017? Greu de răspuns.
Dacă ni s-ar spune şi cantitatea de benzină şi motorină preconizată a se vinde anual pe piaţă poate am putea face un calcul de câţi bani sunt nevoie să se strângă la buget prin luarea acestei măsuri; nu câţi bani trebuie pentru acoperirea bugetului sau a cheltuielilor preconizate.
O idee foarte bună a Guvernului este cea legată de agricultură, deoarece sectorul agricol este un domeniu important de creştere economică, în trecut România fiind recunoscută şi denumită grânarul Europei.
În acest sens se are în vedere scutirea de la plata impozitului pe terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile nelucrate timp de 2 ani la rând consiliul local poate majora impozitul cu până la 100 lei/ha începând cu al treilea an.
Cred că măsurile luate pentru nevalorificarea potenţialului agricol ar trebui să fie mult mai drastice.
Guvernul a prevăzut, de asemenea, că nu se va datora impozit pe mijloacele de transport agricol, ca de exemplu tractoare, utilaje agricole etc., aflate în proprietatea persoanelor fizice autorizate care obţin venituri din activităţi agricole şi persoane juridice cu obiect de activitate ,, agricultură” în statutul societăţii şi care ţin evidenţa contabilă de venituri şi cheltuieli din această activitate.
Indiferent de câte măsuri fiscale s-ar lua, Codul Fiscal a suferit nenumărate modificări, care continuă şi în prezent, este foarte stufos, cu multe pagini şi greu de citit când face trimiteri de la un articol la altul. 
Poate că cel mai bun lucru ar fi să fie rescris Codul Fiscal, să fie mai scurt, mai clar şi fără atâtea scutiri de impozite şi taxe.
Oamenii sunt egali în drepturi; toţi trebuie să plătim taxe , iar statul trebuie să aibă grijă ca aceste taxe să fie folosite în mod judicios şi să se reîntoarcă în folosul omului care reprezintă motorul societăţii, al creşterii economice a oricărei ţări.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea ot gratia:
  prabuselnitza este certa!
  2017-08-08, 22:40:02 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
Mașinile diesel, interzise OFICIAL

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

1..6,ai fost pestele?? ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto

Real estate

Extern