Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Sindicaliștii pun tunurile pe guvern

Actualitate - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-09-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Liderii de sindicat care reprezintă Blocul Național Sindical și alți lideri de sindicat de la firme private se opun propunerii guvernului de a transfera contribuțiile la Pensii și Sănătate (CASS și CAS) de la angajatori la angajați. Cea mai mare temere a sindicaliștilor este aceea că ar putea să scadă salariul net al angajaților, dacă se va adopta o astfel de măsură, în condițiile în care statul nu poate obliga un angajator privat să aibă un anumit nivel de salarizare în unitate. GdS a calculat cu cât scade salariul net dacă modificarea legislativă se va adopta.

Blocul Național Sindical (BNS) a organizat, ieri, conferințe de presă în toată țara, inclusiv la Craiova, cu tema „NU experimentelor sociale pe români!“, pentru a atrage atenția asupra intenției guvernului de a modifica legislația actuală prin transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. La evenimentul organizat la Avioane Craiova, liderii sindicali din Dolj au argumentat că în nici o țară din Europa nu se face finanțarea sistemului de securitate socială exclusiv pe seama salariaților, ei arătând și proporțiile de contribuții sociale suportate de angajatori și angajați, în fiecare stat din Uniunea Europeană. „Sperăm ca prin această acțiune să stopăm trecere contribuțiilor pe umerii salariaților români. Considerăm această decizie a actualului guvern, de a transfera integral în sarcina salariaților responsabilitatea finanțării sistemului de pensii și asigurări de sănătate ca fiind o măsură incoerentă, hazardată și total defavorizantă față de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanții: poporul român“, a spus Gheorghe Frățică, vicepreședinte al BNS Dolj și lider sindical la CFR. „Intenția de a transfera sarcina contribuțiilor pe seama angajaților încalcă legislația europeană și face ca românii să fie cobai în țara lor“, a precizat și Cristinel Drăguceanu, vicepreședinte al BNS Dolj și vicepreședinte al sindicatului reprezentativ de la Ford.

Președintele BNS Dolj și lider de sindicat la Avioane Craiova, Victor Peța, a menționat că, după ce va fi tras semnalul de alarmă la nivel național prin conferințele de presă organizate în fiecare județ, vor urma alte modalități de atenționare a autorităților privind transferarea contribuțiilor sociale. „Vom solicita convocarea Comisiei de Dialog Social la Prefectura Dolj pe această temă și astfel de acțiuni vor fi în toată țara. Guvernul spune că va obliga angajatorii ca salariul net să nu scadă după efectuarea acestui transfer, însă există îngrijorări în acest sens în mediul privat, unde se știe că se negociază intens salariile“, a precizat Victor Peța.

Cea mai mare teamă a celor care muncesc: că le va scădea salariul net

Invitat la conferință în calitate de reprezentant sindical la cel mai mare angajator privat din Dolj – Ford Craiova – liderul de sindicat de la producătorul auto, Ovidiu Cioroianu, a explicat îngrijorările din mediul privat: „Noi aveam de mult timp această îngrijorare legată de ceea ce se va întâmpla cu salariul net, de când am aflat de această intenție a guvernului. De aceea l-am rugat pe domnul Peța să ne intermedieze o întâlnire cu ministrul muncii pe această temă. Totodată, am demarat discuțiile cu conducerea Ford România, pentru ca în cazul în care nu vom reuși să stopăm această situație, măcar să avem un punct de vedere comun pe această temă. Pe noi ne interesează, ca salariați, să nu ne scadă salariul net“. De asemenea, sindicalistul respectiv, care reprezintă angajații unei companii din mediul privat, și-a manifestat scepticismul în ceea ce privește posibilitatea statului de a interveni în politica salarială a unei companii private. „Noi vrem ca de la 1 ianuarie 2018 să ne crească salariile și avem mari dubii că printr-o hotărâre de guvern sau printr-o ordonanță va putea guvernul să oblige angajatorii privați să crească salariile cu peste 24%, cât sunt contribuțiile sociale“, a declarat Ovidiu Cioroianu, liderul sindical al sindicatului reprezentativ de la Ford Craiova. Cioroianu a mai spus că un punct de vedere clar al guvernului pe tema transferului de contribuții de la angajator la angajat ar trebui să apară în interval de maximum o lună, pentru ca salariații din mediul privat să știe ce îi așteaptă de la 1 ianuarie. Reprezentanții guvernului au motivat, în repetate rânduri, că nu vor scădea salariile nete ale salariaților după ce contribuțiile la CASS și CAS vor fi trecute în sarcina angajatului, pentru că tot angajatorul le va achita către stat și că salariile nete chiar ar putea să crească, deoarece ar urma să scadă impozitul pe venitul din salarii, de la 16%, cât este în prezent, la 10% de anul viitor. În același timp, economiștii, sindicaliștii și specialiștii în fiscalitate au arătat prin calcule matematice simple că dintr-un salariu brut oarecare, în momentul în care se transferă contribuțiile sociale doar la angajat, atunci rămâne la latitudinea angajatorului dacă achită la stat acele contribuții din salariul brut existent până atunci, ceea ce va conduce la scăderea salariului net, încasat lunar de angajat, sau va mări salariul brut și va reține contribuțiile sociale, astfel încât salariul net al angajatului să rămână la fel ca până acum.

Iată cu cât va scădea salariul net dacă se adoptă măsura fiscală de mai sus

GdS a efectuat un calcul matematic privind contribuțiile achitate și salariul net care rămâne angajatului în trei situații ipotetice: în situația de acum, când contribuțiile sunt în sarcina angajatorului; în situația ipotetică în care de la anul dispar contribuțiile la șomaj și la fondul de risc de accidente, iar CAS și CASS trec în sarcina angajatului, dar impozitul pe salarii rămâne de 16%; iar cea de-a treia situație ipotetică este aceea în care salariul brut rămâne același, CAS și CASS cad în sarcina angajatului, dar impozitul pe venitul din salarii scade la 10%. Pentru acuratețea calculelor am luat în discuție același salariu brut de 2.000 de lei și condiții normale de muncă. Iată rezultatul calculelor GdS.

Situația 1.
În prezent, la un salariu brut de 2.000 de lei, contribuțiile sociale ale angajatului totalizează 565 de lei, cele ale angajatorului sunt de 460 de lei cu tot cu impozit, deci statul încasează 1.025 de lei de pe urma acelui salariat, iar salariul net cu care pleacă omul acasă este de 1.435 de lei. Cheltuiala totală a firmei cu acest salariat este de 2.460 de lei.

Situația 2. În acest caz, pe care l-am putea întâlni de la 1 ianuarie, dacă trec contribuțiile în sarcina angajatului și dispar celelalte contribuții mici, dar se menține impozitul pe venit la 16%, atunci la același salariu brut de 2.000 de lei, CAS va fi de 526 de lei, CASS ar fi de 214 lei (dacă se mențin cotele actuale de contribuții sociale, care vor fi calculate doar pentru angajat), impozitul de 16% va fi de 170 de lei, astfel că angajatul ar avea un salariu net de 1.090 de lei. Cu alte cuvinte, dacă angajatorul nu va mări salariul brut, atunci la același salariu ca acum de 2.000 de lei, de la anul angajatul ar încasa un salariu net de 1.090 de lei, față de 1.435 de lei, cât încasează efectiv, conform legislației actuale. Deci salariul net ar scădea cu 345 de lei față de acum.

Situația 3. De la 1 ianuarie, dacă ar trece CAS și CASS doar în sarcina angajatorului, iar impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10%, atunci salariul net va fi de 1.154 de lei pe lună, în condițiile în care salariul brut rămâne tot 2.000 de lei. Deci, salariul net efectiv care îi va rămâne omului va fi cu 281 de lei mai mic decât cel încasat în prezent de către salariatul respectiv. În ultimele două situații, angajatorul este cel care va face economie, în detrimentul salariatului. Singurele modalități prin care salariile nete ale angajaților ar putea să se mențină și anul viitor la nivelul de acum ar fi ca angajatorii să crească salariile brute din firme, în 2018.

Tot în ultimele două situații de calcul prezentate se observă că statul ar încasa mai puțini bani decât în prezent. La un salariu de 2.000 de lei brut, acum se plătește la stat suma de 1.025 de lei, reprezentând impozit pe venit și contribuții, iar de la anul statul ar încasa 910 lei dacă rămâne impozitul la 16%, respectiv 846 de lei, dacă impozitul pe venit scade la 10%.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  huliganii la parnaie ...
  Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Crisul Alb nu va inunda ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  decat ca este egal cu zero! ...
  Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi