5 sfaturi esențiale de care să ții cont dacă îți cumperi o mașină second-hand

chei masina
sursa foto: www.pexels.com

În România ultimilor ani a fost observată o tendință accentuată în legătură cu achiziționarea de mașini second-hand din țările vestice. Cel mai probabil, cumpărarea unui autoturism reprezintă o decizie importantă pentru tine, ceea ce înseamnă că trebuie să analizezi foarte bine toate opțiunile pe care le ai la dispoziție. Chiar dacă cumpărarea unei mașini la mâna a doua poate părea într-o primă instanță cea mai bună și cea mai accesibilă variantă din punct de vedere financiar, trebuie să ții cont că există și anumite riscuri pe care trebuie să ți le asumi.

Dacă știi care sunt cele câteva criterii prin care îți poți da seama dacă o mașină merită sau nu suma pretinsă pentru achiziționarea ei, poți pleca acasă la volanul autoturismului la care ai visat de atât timp fără nici cel mai mic sentiment de nesiguranță sau teamă. În plus, știi că ai făcut o afacere foarte bună, cumpărând mașina dorită la un preț corect.

Dacă nu știi care sunt cele mai importante puncte pe care trebuie să le verifici atunci când cumperi o mașină second-hand, acest material este pentru tine. Îți vom oferi în rândurile următoare cinci sfaturi esențiale de care ar trebui să ții cont în tot acest proces!

1. Verifică gradul de uzură al mașinii

Lăsând la o parte numărul de kilometri al unei mașini, gradul de uzură al acesteia îți poate spune dacă merită să investești în acea mașină sau nu. De exemplu, poți căuta urme de rugină, care apar de cele mai multe ori la nivelul pragurilor, ușilor sau aripilor mașinii. Dacă depistezi astfel de puncte de rugină, îți poți da seama fie că gradul de uzură este unul destul de ridicat, fie că mașina nu prea a fost îngrijită așa cum trebuia până la acel moment.

De asemenea, trebuie să acordați o atenție sporită acelor piese auto care ne arată cel mai bine gradul de uzură al mașinii. Aruncă o privire atentă volanului, pedalelor, schimbătorului de viteze sau tapițeriei scaunelor pentru a descoperi semne în acest sens. Anvelopele trebuie verificate și ele, gradul de uzură al acestora putându-vă sugera că mașina are anumite defecte ale suspensiei sau probleme de geometrie. Nu în ultimul rând, luminile trebuie verificate rând pe rând cu ajutorul cuiva care stă în exterior, începând de la stopuri, faruri și până la proiectoarele de ceață sau frână.

În cazul în care vei găsi niște piese auto noi montate, este necesar să pui câteva întrebări suplimentare cu privire la acestea. Este important să aflați care a fost motivul pentru care acestea au fost înlocuite, pentru că este posibil ca mașina să fi fost implicată într-un accident.

2. Testează mașina în condiții reale de trafic

Dacă ești de părere că totul arată în regulă, cel mai bine ar fi să testezi mașina în condiții reale de trafic. În doar jumătate de oră sau chiar mai puțin poți descoperi anumite probleme grave pe care le poate avea mașina. De exemplu, poți simți anumite trepidații ale mașinii sau poți auzi zgomote de la motor sau de la direcție. De asemenea, de la volan îți poți da seama dacă frâna sau ambreiajul funcționează corect.

3. Verifică istoricul mașinii

La ora actuală, istoricul mașinii se poate afla extrem de simplu, de pe internet. În cazul în care ai seria de șasiu a mașinii, durează doar câteva minute pentru a avea acces la toate datele necesare. Verifică dacă au existat accidente în care mașina a fost implicată și dacă acestea au fost grave! În acest mod poți afla și dacă mașina a fost furată!

4. Verifică toate actele mașinii

Este important ca cel de la care cumperi mașina să aibă toate actele originale. În acest fel te poți convinge că ai de-a face cu cineva serios, care nu caută să vândă cât mai repede mașina pentru a scăpa de ea. În mod obligatoriu trebuie să ceri și cartea service a mașinii, prin intermediul acesteia putând afla toate problemele și reparațiile pe care le-a avut mașina.

5. Verifică mașina într-un service autorizat

Trebuie să recunoști că nu poți detecta toate problemele unei mașini atât de rapid. În aceste condiții, cel mai bun sfat este acela de a verifica mașina într-un service autorizat. Specialiștii de acolo pot verifica anumite detalii la care tu nu poți avea acces, precum sistemul de direcție, motorul, transmisia sau distribuția.

În aceste condiții, achiziționarea unei mașini second-hand nu este atât de riscantă precum pare la prima vedere. Dacă ai în vedere toate sfaturile de mai sus și faci verificările necesare, există o șansa extrem de mare să cumperi o mașină de care să te poți folosi pentru o perioadă îndelungată, fără reparații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here