10 mai: triplă semnificație în istoria României

ziarulmetropolis.ro

Ziua de 10 mai este plină de semnificație, aceasta desemnând data la care sărbătorim atât Ziua Independenței României, ca stat modern,
proclamarea lui Carol I ca domnitor al României, cât și încoronarea sa în calitate de prim rege al ţării noastre.

Ziua de 10 Mai este marcată în România ca zi de sărbătoare naţională, încă din 22 aprilie 2015, momentul în care a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională fiind publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015.

Potrivit textului acestei legi, cu acest prilej, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.

Ziua de 10 mai este, astfel, legată de trei evenimente importante care au scris istoria și au determinat, în același timp viitorul României. La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă a fost promulgată de Carol I, informează Agerpres.

În trecut, cu prilejul acestei zile se organiza „bataia cu flori la șosea”, manifestare festivă interzisă după ce Bucureştiul a fost ocupat de armata germană, şi reluat după eliberare. Din 1947, regimul comunist a renunţat complet la sărbătorirea regalităţii, după abdicarea forţată a regelui Mihai I al României.

Tot cu ocazia acestei zile, candidatul independent la alegerile europarlamentare, George Simion, a pledat pentru o dezbatere publică legată de revenirea la forma de guvernare anterioară regimului communist.

„Monarhia a jucat un rol fundamental în modernizarea României, în edificarea democraţiei şi a statului de drept, în obţinerea neatârnării şi apoi în realizarea unităţii naţionale în anul de glorie 1918. Devotamentul față de națiune și preocuparea constantă față de Basarabia ne sunt exemple de urmat în continuarea procesului de refacere a unității naționale prin realizarea reunificării pe căi pașnice și democratice, după model german, a Republicii Moldova cu România. O lecție de istorie e necesară pentru politrucii care nu știu ce marcăm în aceste zile.”, a transmis, într-un mesaj, George Simion.


George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare

Trebuie să dezbatem teme reale pentru societate. E timpul să revenim la ordinea și instituțiile dinaintea ocupației sovietice”, a explicat George Simion, care a depus o coroană de flori la statuia ecvestră a Regelui Carol I din București și care, în această seară, va fi prezent la manifestațiile de la Palatul Elisabeta.

Deși ziua nu are un nume oficial, în prezent este cunoscută drept Ziua Regelui sau Ziua Regalității.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here