Brexit: Dezbaterile din Parlamentul britanic au început «cu stângul»pentru Theresa May

Nigel Farage foto: time.com

Guvernul britanic a pierdut marți, în Parlament, un vot-cheie privind Brexitul, semn al extremei sale fragilități înaintea celor cinci zile de dezbateri ce se anunță explozive referitoare la tratatul de divorț între Londra și UE. 311 deputaţi (contra 293) au considerat că primul ministru Theresa May a «insultat» Parlamentul, refuzând să dea publicității în integralitate avizul juridic asupra acordului Brexit cu care doamna May a venit de la Bruxelles.

În fața acestei lovituri dure, guvernul conservator a făcut un pas înapoi. Ministrul însărcinat cu relațiile cu Parlamentul, Andrea Leadsom, a promis că avizul final și complet va fi dat publicității chiar miercuri. Dar, remarcă observatori politici londonezi citați de corespondenții presei franceze, votul mai sus menționat a întârziat cu mai multe ore începerea dezbaterilor parlamentare asupra Tratatului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană care, potrivit datelor existente în acest moment, are puține șanse să fie votat la 11 decembrie. Opoziția laburistă, eurofilii din Partidul liberal-democrat, precum și deputații scoțieni separatiști se opun în continuare textului de acord negociat cu Bruxellesul de către dna May, un text neagreat nici de aliatul său, partidul unionist nord-irlandez DUP, și nici de un considerabil număr de deputați conservatori (propria familie politică a dnei TheresaMay) care doresc o ruptură categorică și totală cu UE. Doamna premier este conștientă de complicata situație în care se află, dar continuă să lupte, avertizând că acordul la care domnia sa a ajuns cu Bruxellesul este singurul posibil în actualul context și că neacceptarea lui nu are altă alternativă decât un Brexit fără acord, cu consecințe dezastruoase pentru economia țării. Ea nu exclude nici scenariul în care «să nu avem deloc un Brexit».

Nigel Farage părăsește partidul eurofob Ukip

Eurodeputatul Nigel Farage, fervent partizan al unui Brexit fără concesii, unul dintre principalii «animatori» ai campaniei în vederea referendumului din 2016, a anunțat că părăsește acest partid – eurofob și anti-imigrație Ukip – pe care el însuși l-a fondat și condus aproape zece ani. Explicația pe care a dat-o: Ukip actual nu va putea conduce Regatul Unit la ieșirea din UE. «Părăsesc cu inima strânsă partidul, el nu mai este partidul Brexitului de care națiunea noastră are atâta nevoie», scrie Farage în ziarul «Daily Telegraph»… «Dat fiind că partidele conservator și laburist și-au încălcat promisiunile de la referendum și alegerile legislative, Ukip ar fi trebuit să se afle pe prime poziții în sondajele de opinie», a mai spus Farage, cu regret că nu așa stau lucrurile. «Este un mare loc pentru un partid al Brexitului în politica britanică, Ukip nefiind însă capabil să-l ocupe», a susținut «marele» luptător pentru ieșirea Regatului Unit din comunitatea europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here