Microsoft HoloLens, folosit pentru a vedea cum arată patru clădiri care vor fi gata în 2022

 
Tehnologia HoloLens a început să fie folosită în tot mai multe ţări, în domenii variate, de la restaurarea picturilor până la producţia auto, iar acum, o companie ce ridică patru clădiri de birouri în Bucureşti a demonstrat o aplicaţie ce construieşte reprezentarea virtuală interactivă a clădirilor care vor fi gata în 2022.
 
Microsoft a anunţat pe 1 noiembrie că HoloLens, primul computer holografic integrat din lume, ce rulează Windows 10, va fi disponibil pe 29 de pieţe noi din Europa, inclusiv România. Căştile HoloLens au procesoare de imagine şi generează holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putând fi văzute în combinaţie cu mediul din jurul utilizatorului, potrivit unui material HotNews. 
Computerul holografic Hololens a ajuns la tot mai mulţi dezvoltatori care au încercat diverse aplicaţii. Francezii îl testează la restaurarea picturilor şi sculpturilor, lucrătorii putând vedea prin cască specială cum arată originalul în vremea când opera de artă a fost creată. Inginerii de la Renault Trucks folosesc HoloLens la controlul final de calitate la o uzină de asamblare motoare, existând acum 20 de oameni care testează dispozitivul. Un alt exemplu: la un muzeu auto din Los Angeles vizitatorii se pot juca cu Hololens pentru a "dezasambla virtual" modele Ford de curse, testele urmând să ţină până la final de 2018.  
Presa a fost invitată să testeze aplicaţia “Holo for Skanska” dezvoltată de grupul suedez Skanska. Aplicaţia foloseşte platforma de realitate mixtă Microsoft HoloLens prin care se poate vedea, în timp real, cum vor arăta clădirile complexului.   
Ca primă impresie, căştile Hololens nu sunt comode şi trebuie să te uiţi într-un anumit unghi pentru a vedea bine modelul 3D al clădirilor. Şi sistemul prin care faci click pe diverse lucruri, prin mişcarea mâinii, necesită obişnuire.
Calitatea imaginii nu este grozavă şi au apărut şi mici probleme tehnice în timpul testelor, semn clar că tehnologia este încă la început. Părţile bune ţin de faptul că hologramele sunt convingătoare şi că nu apar ameţeli dacă le priveşti, cum se întâmplă la unele gadget-uri de realitate virtuală.
Este important de precizat că HoloLens nu este, cel puţin în prezent, un produs pentru publicul larg, fiindcă există foarte puţine aplicaţii şi acestea sunt create de companii şi de diverse instituţii. 
Cei de la Skanska vor folosi aplicaţia şi pentru a le arăta unor potenţiali chiriaşi cum vor fi clădirile, dar reprezentanţii Skanska spun că este utilă şi în interiorul companiei, astfel încât oameni care lucrează în diverse departamente să înţeleagă mult mai uşor proiectul imobiliar. 
Aplicaţia va fi actualizată în continuare, se doreşte adăugarea de conţinut video şi să dispară momentele când funcţionează sacadat. 
“Folosind informaţiile 3D din modelul BIM (Building Information Modeling), existent în toate proiectele Skanska, aplicaţia construieşte reprezentarea virtuală interactivă a clădirilor şi realizează vizualizarea lor în mediul real în care se află privitorul, respectând perspectiva şi mişcările acestuia. Prin intermediul tehnologiei holografice create de Microsoft, se pot conecta, la nevoie, mai multe dispozitive HoloLens, astfel încât o întreagă echipa poate vizualiza în 3D şi discuta pe marginea reprezentării virtuale a clădirilor", explică cei de la Skanska.
 
Ce este HoloLens
 
Computerul HoloLens este disponibil din martie 2016 la dezvoltatorii din SUA, preţul de atunci fiind de 3.000 de dolari. 
Ecranul este transparent, astfel că utilizatorul vede şi ce e în jurul său, spre deosebire de ochelarii de realitate virtuală la care nu vezi nimic în jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseşte termenul de "mixed reality", adică "realitate combinată", sau "realitate mixtă" , un amestec între lumea reală din jur şi "realitatea augmentată", prezentă în forme simple în diverse aplicaţii de smartphone. 
Microsoft spune că "ochelarii" vor putea fi folosiţi şi la proiecte educaţionale, dar ar putea fi o unealtă utilă şi pentru arhitecţi, putând fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insistă pe partea de jocuri însă, fiindcă este un segment spectaculos care generează vânzări şi interes.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 08 Decembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.