Peste 100 de medici au protestat la Ministerul Sanatatii

Candidatii la rezidentiat vor sa ajunga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului

RALUCA BALOTA

Scandalul rezidentiatului continua, chiar daca ministrul Blanculescu a anuntat ferm ca nu va reorganiza concursul, ci doar il va completa cu un test de departajare. Peste 100 de candidati protestatari au revenit, ieri, la Ministerul Sanatatii si au cerut din nou anularea examenului la specialitatile chirurgie si medicina interna, contestand modul in care comisia a “jonglat” cu metodologia de concurs, cu putin timp inainte si chiar in timpul examenului. In lipsa ministrului interimar al sanatatii, aflat la Ploiesti, profesorul Florin Popa, directorul Centrului de Perfectionare Postuniversitara, a fost “mandatat” sa infrunte multimea de medici furiosi.
Candidatii care au pierdut concursul la chirurgie, din cauza numarului foarte mare de concurenti cu punctaj maxim, au sustinut ca vor ajunge si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), daca autoritatile nu le vor face dreptate. Ei considera ca examenul a fost ilegal, intrucat autoritatile le-au comunicat cu doar o luna si jumatate inainte metodologia de concurs. “Bibliografia a fost publicata cu cinci luni inainte, si nu cu sase luni cum prevede legea, iar abia la sfarsitul lunii septembrie ni s-a spus ca intrebarile vor fi selectate din testele grila publicate pe Internet, dupa ce, initial, ne-au informat ca testele sunt orientative. Au promovat examenul doar cei care au memorat exclusiv acele teste”, a precizat Radu Bunda, candidat din Braila. Protestatarii au declarat ilegala si decizia ministrului Blanculescu de a organiza un test de departajare. Profesorul Florin Popa i-a anuntat, insa, ca examenul nu va fi repetat decat daca Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei stabilesc ca au existat fraude - ceea ce nu este cazul - sau ca metodologia nu a fost corecta. “Examenul a fost legal, iar cei care au luat punctaj maxim au muncit pentru asta. Ministrul sanatatii a validat concursul, iar comisiei de rezidentiat nu-i ramane decat sa organizeze testul de departajare, pentru cei cu punctaj maxim la chirurgie si la medicina interna, daca ministrul sanatatii si ministrul educatiei vor semna ordinul in acest sens. Testul se va da spre sfarsitul saptamanii viitoare”, a incheiat profesorul Popa. Nemultumiti de raspunsul primit, medicii au plecat la Ministerul Educatiei.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.