Dupa discutiile cu NATO, s-a stabilit:

In 2007, armata romana va avea 90.000 de oameni

Armata romana va fi formata din 75.000 militari si 15.000 de civili, in total 90.000 oameni pana in 2007, a anuntat, ieri, generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General (SMG), la sesiunea anuala de comunicari stiintifice cu tema “Romania, NATO si securitatea europeana”, organizata de Centrul de Studii Strategice de Aparare si Securitate din cadrul Universitatii Nationale de Aparare. Popescu a declarat ca “o data cu primirea invitatiei de a face parte din Alianta Nord-Atlantica, Romania a demarat un proces intens de revizuire a structurii de forte si de adaptare a acesteia la misiunile si cerintele specifice asumate”. Seful SMG a recunoscut ca “«Forta Program 2003» (felul cum trebuia sa arate armata romana in 2003 - n.r.) a fost planificata initial la 140.000 militari si civili, dar realitatea a demonstrat ca efectivele erau mai numeroase fata de posibilitatile noastre de sustinere financiara, fapt ce a condus la o diminuare a acestei valori pana la 130.000 persoane”.
Anul trecut, pe baza evaluarilor facute de expertii NATO, s-a decis revizuirea fundamentala si a planurilor de dimensionare a armatei pentru anul 2007 (plan denumit “Forta Obiectiv 2007”), luandu-se in calcul prognozele de securitate pe termen mediu (5-10 ani) si oportunitatile/riscurile de pe plan intern si international. In final, Armata Romaniei va trebui sa asigure o capacitate defensiva credibila. “Se va crea, astfel, o forta supla, flexibila, modulara, mai compacta. Noua structura de forte va asigura apararea tarii noastre, dar si o contributie pe masura la apararea colectiva, participarea la operatii de raspuns la crize si la securitatea regionala si europeana”, a explicat numarul 1 din ierarhia militara.
“Forta Obiectiv 2007”, revizuita fundamental, va fi inaintata CSAT spre aprobare pana la sfarsitul lunii decembrie. Planul de transpunere in practica al “Fortei Obiectiv 2007” se va finaliza pana la sfarsitul lunii februarie 2004, iar armata va ajunge la un efectiv de 90.000 de oameni pana in 2007.
MONICA SZLAVIK

Familiile romanilor ucisi in Afganistan au primit despagubiri cate 20.000 de dolari

Familiile subofiterilor post-mortem Iosif Silviu Fogarasi si Mihai Anton Samuila, decedati in Afganistan, au primit de la ASTRA Asigurari despagubiri in valoare de 20.000 de dolari fiecare. “Marti, banii au intrat in conturile familiilor conform contractelor de asigurare”, a confirmat, ieri, lt. col. Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al MApN. Totodata, MApN a demarat unele lucrari de ridicare a unor monumente funerare la mormintele celor doi militari-eroi. (M.S.)

Incurajat de scrisorile primite din tara
Chestorul Toma Zaharia crede ca 40 de milioane nu e o suma mare, ca sa scapi de catanie

Ministerul Administratiei si Internelor ofera, printr-un proiect de lege, viitorilor recruti alternative la satisfacerea stagiului militar: plata a 15 salarii minime brute pe economie sau serviciu civic in folosul comunitatii. Potrivit proiectului, serviciul militar devine obligatoriu numai in situatii exceptionale, la instituirea starii de asediu, a starii de urgenta, la declararea mobilizarii sau a starii de razboi. La cerere, femeile pot indeplini si ele, in conditiile legii, toate formele serviciului militar.
Proiectul de lege mai spune ca tinerii care nu se incadreaza in criteriile specifice fortelor destinate apararii pot executa, la cerere, serviciul civic in folosul comunitatii. De asemenea, proiectul prevede ca durata efectuarii stagiului militar se reduce de la un an la noua luni, iar cea cu termen redus, de la sase la patru luni.
Secretarul de stat, chestor-sef Toma Zaharia, este cel care a coordonat colectivul MAI care a lucrat la elaborarea proiectului de lege. Zaharia a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca munca la acest proiect a inceput cu mult inaintea referendumului pentru modificarea Constitutiei. “Drumul pe care trebuie sa-l parcurga proiectul pana la a deveni lege este lung”, a mai adaugat acesta.
Conform chestorului, la elaborarea proiectului, reprezentantii MAI s-au consultat cu ofiteri ai MApN si s-au ghidat dupa legislatia Frantei si nu numai. Zaharia a dat ca exemplu Spania, careia, potrivit acestuia, i-au trebuit zece ani pentru a elimina stagiul militar obligatoriu. Modelul alternativei de plata a serviciului militar a fost imprumutat de la elvetieni. Intrebat la ce anume se refera “serviciul civic in folosul comunitatii”, secretarul de stat a spus ca acest lucru se va reglementa printr-o Hotarare Guvernamentala, care va explica exact modalitatea efectuarii acestui serviciu.
Prin acelasi proiect de lege se propune eliminarea armatei pe masura ce resursele statului vor permite inlocuirea militarilor in termen cu cei profesionisti. La ora actuala, in structurile MAI exista aproximativ 27.000 de soldati in termen. Zaharia a declarat ca inlocuirea acestora cu militarii “de cariera” este un proces foarte costisitor. El a dat ca exemplu militarii angajati ai Jandarmeriei, care “costa” aproximativ 13 milioane de lei lunar, pe cand unul in termen doar opt milioane. Un alt inconvenient este, dupa parerea secretarului de stat, faptul ca pentru inlocuirea unui soldat in termen, pe care se poate baza 24 de ore din 24, ar trebui patru militari de profesie, care ar avea program de opt ore pe zi. Proiectul de lege este, deocamdata, supus dezbaterilor publice, la care oricine poate participa. Pana ieri, MAI primise 53 de propuneri din partea cetatenilor, majoritatea referindu-se la plata serviciului militar. Zaharia a spus ca a primit un fax de la un cetatean care scria ca nu este de acord cu cei care considera ca suma ceruta pentru plata serviciului militar este prea mare, “de parca aceasta suma ar fi Muntele Everest”.
Chestorul sef Zaharia a declarat ca nu a vazut nici una din reclamele promovate cu ocazia referendumului modificarii Constitutiei in care se spunea ca va fi eliminata obligativitatea serviciului militar. “Oricum, in proiectul de lege nu se mentioneaza nicaieri cuvantul «obligativitate»”, a mai precizat acesta. (Andreea Adam)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.