Cazul „rafinariei” de la Sectia 5

Judecatorii Curtii Militare s-au trezit dupa luni bune ca nu sunt competenti in dosar

(Bogdan Costescu)

Lovitura de teatru, ieri, la Curtea Militara de Apel Bucuresti, instanta s-a sesizat din oficiu asupra competentei de judecata, dupa luni bune de “lucru” in cazul politistilor de la Sectia 5 de Politie. In urma unei recente decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele instantei si-a declinat competenta de judecata in favoarea Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti. Astazi urmeaza ca presedintele Curtii Militare sa se pronunte asupra acestei delicate probleme. Aceasta solutie vine, in opinia judecatorilor si a avocatilor, si in urma intrarii in vigoare a Constitutiei si a altor acte normative care stabilesc competentele de judecata in materie militara si civila. Procurorul de sedinta a avut o parere contrara celor afirmate de celelalte parti din proces, sustinand ca procesul sa se desfasoare, in continuare, la Curtea Militara. Profitand de faptul ca judecatorii au sustinut ca nu mai sunt competenti in solutionarea spetei, avocatii au cerut scoaterea din arest a politistilor de la Sectia 5, invocand faptul ca o instanta care-si declina competenta
intr-un dosar trebuie sa anuleze actele emise in perioada procesului.
Tocmai la termenul de ieri, dupa multe absente, Petrotrans si-a trimis un jurist care sa o reprezinte in acest caz. Compania Petrotrans Ploiesti reclama 7 miliarde de lei paguba suferita numai in urma furturilor si nu ia in calcul eventuale pierderi suferite din cauza propriilor instalatii. In aceasta cauza, Parchetul National Anticoruptie a trimis in judecata 40 de persoane, dintre care 32 in stare de arest preventiv, printre acestea fiind 22 de politisti din cadrul Sectiei 5 de Politie Bucuresti, trei de la Politia Buftea, trei jandarmi, opt civili, si cate un politist din cadrul Politiilor Ilfov, Peris, Chitila si Inspectoratului General al Politiei - SIIAS. Potrivit PNA, incepand din anul 2001 a fost creata o grupare infractionala, compusa din 20 persoane, care a inceput sa sustraga produse petroliere din conductele Petrotrans. Aceasta grupare a realizat ca nu poate avea succes in activitatea infractionala, decat daca va atrage de partea ei si jandarmii care aveau in paza reteaua de conducte, si politistii de la unitatile ce arondau teritorial locurile din care se sustragea combustibil, dar si traseele pe unde il transportau.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.