Arestat pentru contrabanda si luare de mita

Vamesul Colesnicov sustine ca a fost batut si injurat in timpul anchetei

Comisia de cercetarea abuzurilor a Camerei Deputatilor a audiat, ieri, un fost controlor vamal la Biroul Vamal Galati - rutier, arestat preventiv pentru complicitate la contrabanda cu tigari si luare de mita, care s-a plans ca in timpul anchetei a fost lovit si a fost supus unui tratament inuman.
Valentin Colesnicov le-a spus deputatilor din comisie ca organele de ancheta penala au “exercitat presiuni fizice si psihice” asupra sa cu scopul de a obtine declaratii de recunoastere a acuzatiilor care i se aduc si, ca urmare a acestei “torturi”, a capatat o afectiune psihica, aflandu-se inca sub tratament medicamentos.
Fostul controlor vamal a povestit ca a dat declaratii fara avocat, ca a fost “injurat, lovit si amenintat” de catre colonelul Popa Gheorghe si procurorul anchetator Hagiu Dumitru, fiind obligat sa recunoasca lucruri pe care nu le-a facut, ca a fost lovit cu piciorul de catre procurorul anchetator. El a mai spus ca acest tratament a dus la declansarea unor afectiuni psihice si a fost internat in spital fara sa i se anunte familia.
In plangerea depusa la comisie, Colesnicov arata cum, in spital, impreuna cu 50-60 de persoane detinute, erau dusi, o data pe saptamana, ca “niste animale” sa se spele.
“Eram dusi goi complet, ca niste animale, o data pe saptamana, sa ne spalam, cate 50-60 de persoane intr-o camera mica cu dusuri, timp de 15 minute. Ca sa iesim de la dusuri era inchisa apa calda si se dadea drumul la apa rece ca sa iesim repede de sub dus. Ieseam de mai multe ori cu sapun pe noi sau nespalati. Fugeam pe coridoare goi pana la celula noastra sau ne taram. Apa care curgea la canal era cu mal si viermi, trebuind sa o strecuram prin tifon”, a aratat Colesnicov.
Colesnicov a aratat ca i s-a luat declaratie sub juramant, desi era sub influenta medicamentelor, sedat. El a mai spus ca a fost arestat preventiv timp de un an si opt luni si condamnat in prima instanta la o pedeapsa de patru ani si patru luni. Fostul controlor vamal a aratat ca a informat organismele neguvernamentale care se ocupa de aceste abuzuri si incalcari ale drepturilor omului, dar si organismele de la Strasbourg si urmeaza sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Vicepresedintele comisiei, Nicolae Gradinaru (PSD), a aratat ca membrii comisiei vor analiza acest caz si urmeaza sa ia masurile care se impun. (Mediafax)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.