Ca sa-si continue declaratia

Ioan Muresan s-a intors la PNA

(C. I. B.)

Procurorii Parchetului National Anticorputie (PNA) au reluat, ieri dimineata, audierea fostului ministru al agriculturii, Ioan Muresan, in legatura cu acuzatiile de abuz in serviciu si luare de mita formulate de procurori la adresa fostului demnitar.
Ca si in ziua precedenta, fostul ministru a ajuns la sediul Parchetului la ora 10,00, insotit de aparatorul sau, avocatul Igor Dima.
Muresan a declarat ca va face “tot posibilul” sa-si aduca aminte ce anume s-a intamplat si ce acte a semnat, in perioada in care a fost ministru, in legatura cu faptele pentru care este anchetat de PNA.
Intrebat daca va avea o zi mai grea decat cea de marti, Muresan a raspuns ca nu crede ca “va fi mai grea, ci mai lunga”. Cu o zi inainte, Muresan a parasit sediul PNA dupa doua ore si jumatate de audieri, pentru a participa la o lansare de carte.
La randul lui, avocatul lui Muresan a afirmat ca “un lucru foarte important” este ca, pana acum, nimeni nu s-a constituit parte civila in acest proces. “Nefiind parte civila, inseamna ca nu exista paguba, iar procurorul din oficiu nu poate sa stabileasca asa ceva”, a spus avocatul Igor Dima.
Dupa cinci ore de audieri, Ion Muresan a parasit sediul PNA, spunand ca “se-ntoarce linistit acasa”. De asemenea, fostul ministru al agriculturii a apreciat ca “vom mai veni in 8 decembrie sa mai facem un pas!”. La acea data, conform PNA, Muresan trebuie sa-si pregateasca apararea si sa-si probeze nevinovatia prin documente. Actiunea procurorilor este, conform lui Muresan, “doar o incercare disperata de a se arata ca un anumit program nu se incadreaza in lege. Nu au nici un fel de proba!”.
Procurorii Parchetului National Anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale a lui Ioan Muresan pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si a unei infractiuni de luare de mita, informa, ieri, Parchetul National Anticoruptie.
La 13 noiembrie, procurorii PNA au emis o citatie, invitandu-l pe Muresan pentru audiere in zilele de 19 si 20 noiembrie (miercuri si joi), cu incepere de la ora 9,30. Muresan nu s-a prezentat la audieri miercuri si nici joi.
Ancheta in acest caz a fost declansata in urma unei sesizari privind gestionarea unui credit nerambursabil de peste 28 de miliarde de lei acordat de guvernul SUA prin USAID, pentru privatizarea societatilor Jimtim Jimbolia si Redias din Olt. In cazul privatizarii celor doua societati, sesizarea se bazeaza pe denunturile facute de Florica Dinculescu (privind Jimtim) si Mihai Anghel (pentru Redias), conform carora Muresan ar fi favorizat privatizarea acestor societati in afara prevederilor legii.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.