Printr-o hotarare luata “pe sest”

Deputatii trec sub tacere unele informatii “sensibile”

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, in unanimitate, o hotarare cu caracter secret de serviciu referitoare la informatiile secrete la care are acces Camera, a declarat, ieri, secretarul Tudor Mohora (PSD). Mohora a precizat ca prevederile acestei hotarari pun in aplicare Legea privind informatiile clasificate si Legea accesului la informatiile publice.
“Vom fi transparenti ca pana acum. Legea informatiilor clasificate face trimitere la informatiile cu caracter secret care care intra in Camera Deputatilor, majoritatea de interes national, de inters comun, al unor structuri militare, economice din care noi vom face parte. Noi trebuie sa demonstram ca avem capacitatea de a actiona in materie de secrete de stat si de serviciu, asa cum functioneaza in toate statele”, a precizat Mohora.
Tudor Mohora a spus ca aceasta hotarare prevede, printre altele, ca sunt considerate secrete informatiile referitoare la sistemul de protectie si paza al Camerei Deputatilor, la sistemul de protectie a sistemului informatic, a sistemului de protejare a unor documente care intra spre avizare la diverse comisii parlamentare - SIE, SRI, aparare, politica externa. El a precizat ca hotararea cuprinde si o anexa referitoare la tipul de secrete la care au acces persoanele cu functii de conducere, de la presedintele Camerei Deputatilor la directorii din Camera.
Mohora a aratat ca in hotarare exista o prevedere prin care nu vor putea sa fie date publicitatii programul si componenta unor delegatii straine care viziteaza Parlamentul, din ratiuni de securitate. Intrebat daca hotararea prevede si interzicerea accesului la informatiile privind deplasarile deputatilor in strainatate, Mohora a precizat ca aceste informatii vor fi difuzate in continuare presei si ca documentul nu face referire la acest lucru.
Potrivit lui Mohora, hotararea nu se refera nici la “punerea sub embargo” a unor documente care ar afecta imaginea Camera Deputatilor. Mohora a mai spus ca aceasta hotarare a fost adoptata, in urma cu trei saptamani, de catre toti membrii Biroului Permanent, inclusiv de reprezentantii opozitiei si, in unanimitate, au fost de acord ca aceasta hotarare sa fie tratata ca un secret de serviciu si deci sa nu poata fi difuzata presei.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.